Közélet

2015.08.24. 17:54

Marenics: nem vagyok irigy Villányra, de...

Nem Villányt, és az ottani borászokat irigyli Marenics János siklósi polgármester, de elképesztőnek tartja azt a kontrasztot, amely a két város vállalkozói közt van a hazai és uniós támogatások tekintetében. Az iskolákat pedig visszavették a KLIK-től.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az első adandó alkalommal visszavette iskolái fenntartását Siklós a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, anyagi okok miatt, közölte lapunknak Marenics János polgármester.

Siklósnak 105 milliót kellett évente fizetnie a KLIK-nek, de már nem képesek teljesíteni, ráadásul a Budapestre utalt pénz a kimutatások alapján nem érkezett vissza a siklósi intézményekbe. Ezt is, és azt is jelezték két éve a két illetékes minisztériumnak, hogy sokallják a hozzájárulást, mert időközben csökkent az iskolai létszám is – választ azóta sem kaptak.

Marenics János polgármester szerint az egyre nehezebb helyzetbe kerülő, népességét vesztő Siklósnak is az idegenforgalomra és a borászatra kellene a hangsúlyt helyeznie, s nem csak azért, mert – a siklósi, tőkehiányos vállalkozókkal ellentétben – a villányi borászokhoz milliárdok vándoroltak az államtól és az EU-tól az elmúlt években, míg náluk – ellentétes folyamatként – jobbára csak az önkormányzat fejlesztett.

Paradigmaváltásra van szükségük a helyi vállalkozásoknak, elsősorban a borászattal idegenforgalommal foglalkozóknak. Amit ők segíthetnek, az az, hogy megpróbálják a siklósi hegyet fejleszteni, pályázati forrásokat remélve, elsőként a hegyi utakat szilárd burkolattal ellátni.

Tízezer fő alá csökkent a létszám

Néhány év alatt négyszáz fővel csökkent a lélekszám, nemrég tízezer fő alattiak lettek, emiatt a város állami támogatása 30-40 millióval eshet, a hivatalban is lehetnek később leépítések. Dél-Baranyából a kritikus munkahelyi és jövedelmi viszonyok miatt vándorolnak el. Ráadásul négy-öt régi család helyére egy új beköltöző család jut – többségük a nagyon szegény rétegből kerül ki.

Egy-két nagyobb, jól teljesítő vállalkozásuk van, de több, korábban éves szinten néhány millió forint iparűzési adót fizető kis- és közepes vállalkozás megszűnt vagy jelenleg haldoklik.

Tízből hét gyerek bejáró

Négyévente lehet dönteni arról, hogy a KLIK-nél hagyják vagy visszaveszik a működtetést – ők utóbbi mellett döntöttek, hasonlóan például Esztergomhoz.

Siklóson a két óvoda és a bölcsőde mellé visszaveszik a gimnáziumot, szakmunkásképzőt, művészeti és zeneiskolát, két általános iskolát és a két tornacsarnokot, úgy számolnak, ezzel évi 30–35 milliót spórolnak.

Azt nem garantálják, hogy marad a dolgozói létszám, s hogy a vidéki technikai dolgozókat átveszik, mert a szükséges helyeket először természetesen siklósiakkal töltik fel, de a minőségben nem lesz negatív változás.

Befektető kell

Siklóson csökkent a bortermelő terület, e folyamatot akarja a képviselő-testület az új, januártól érvényes rendezési tervvel megállítani. Nem lesznek kiskapuk, korábban egyesek nagy borfeldolgozóra kértek engedélyt, aztán házat építettek, a siklósi hegy pedig szép lassan elveszítette mezőgazdasági-borászati jellegét. Mindemellett új adópolitikát kell folytatniuk, Marenics szerint a 24. órában vannak. A helyi adóban kedvezményeket adnak majd, földterületek bérbeadásával, ingatlanpolitikával akarják azt üzenni a vállalkozói szektornak, hogy érdemes náluk befektetni, szállásokba, borászati beruházásokba, idegenforgalomba. Mindemellett az ipari park címet is visszaszereznék, üzemekre és komoly tőkére van szüksége ugyanis Siklósnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!