Közélet

2015.08.18. 15:48

Nem tudunk leállni a villámokkal

Újabb olvasónk küldött ugyanis fotókat. Annyira jól sikerültek, hogy nem bírjuk ki anélkül, hogy megmutassuk.

bama.hu

Olvasóink júliusi és tegnapi villámfotói után újabb látványos fényképek landoltak szerkesztőségünk postafiókjában. Küldőjük, Mészáros Dénes egészen máshol fejezte be napját, mint ahol tervezte. Először ugyanis a pogányi reptérre ment futóversenyt fotózni - amit végül a sportolók közelében is csapkodó villámok miatt félbeszakítottak. A komolyabb hobbi szinten fotózó komlói férfi ekkor hazaindult, és az üszögi körforgalomnál készített néhány felvételt. Még ekkor is úgy volt, hogy hazamegy, ám annyira meggyőzőnek tartotta a folyamatos égi parádét, hogy az Áprádtetői elágazónál végül úgy döntött, felmegy a tubesi kilátóba.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dénesnek távlati tervei vannak a Tubessel
[/caption]

– A képek a múlt héten vásárolt Nikon D750-es vázzal és egy Nikon 50mm 1.8-as obival készültek - válaszolt Dénes a szakmai részleteket illető kérdésünkre. – Állványt használtam lesúlyozva, mert erős szél fújt. A körforgalomnál a képek 30 másodperces záridővel, 8-as rekesszel és iso400-al készültek. A Tubesen ugyanezzel a beállítással kezdtem, aztán átraktam B záridőre, a rekesz maradt 8-as, az érzékenységet iso200-ra állítottam. A B záridő használatával készült képeken 4 és 60 másodperc között változik a zársebesség. Távirányítóval elindítottam a felvételt és amikor úgy ítéltem meg, hogy elég villám csapott le a gép látóterében, akkor leállítottam.

Dénes leveléből az is kiderült, hogy komolyabb tervei is vannak a Tubessel. – Az az ötletem támadt, hogy készítek a kilátóból minden hónapban ugyanonnan, nagyjából ugyanabban az időpontban egy panorámát a Mecsekről és a városról - írja. – Aztán ezeket valamilyen elrendezésben egymás mellé/alá rakom, így bemutatva a természet változását. De ez még kérdéses, hogy jól fog-e kinézni.

Bízunk benne, hogy jól - és akkor mi is örömmel bemutatjuk majd a projektet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!