Közélet

2015.08.12. 14:54

Sok ezer diákot ad Baranya

Több mint ötezer diák érkezhet a megyébe ősszel. Várhatóan ennyi új diákja lesz ugyanis a Pécsi Tudományegyetemnek. Más kérdés, hogy sokan lehetnek azok is, akik ugyan helybéliek, de más városokban, a megyén túl vesznek majd részt képzéseken.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Augusztus 10-én lezárult a pótfelvételire jelentkezés határideje, így hamarosan kiderül, pontosan hányan nyertek felvételt a felsőoktatási intézményekbe. A Pécsi Tudományegyetemen várhatóan több mint ötezer hallgató kezdi majd meg tanulmányait ősszel. Azonban nemcsak Baranyába érkeznek tanulók – sokan távozhatnak is a megyéből. A www.felvi.hu oldalon egészen 2001-ig visszakövethető, hogy egy adott évben Baranyából mennyien jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe.

A legkevesebben 2013-ban pályáztak valamilyen egyetemi szakra, míg a legtöbben 2004-ben. 

Idén a szeptemberben induló képzésekre 3661 helyi jelentkezett, közülük 2520-an sikeresen. Azt nem tudni, hogy a baranyai diákok melyik más városban kötnek ki, mert erről nem állnak rendelkezésre adatok, de köztük is népszerű az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem is.

Pótfelvételi mint utolsó esély

Augusztus 10-ig lehetett jelentkezni pótfelvételivel a felsőoktatási intézmények egyes képzéseire. Ezzel a lehetőséggel azok élhettek, akiket egyetlen általuk megjelölt helyre sem vettek fel a július 23-án zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek.

A pótfelvételi során szinte kivétel nélkül önköltséges képzések indulnak. A felvételi vizsgák (ahol van ilyen) augusztus 13-a és 19-e között lesznek. A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 26-án hirdetik ki.

A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően kapják meg szeptember első napjaiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!