Közélet

2015.09.23. 18:46

Újabb fordulat az M6-os ügyében: mégis autópálya lesz

Újabb lendületet kapott a baranyai autópálya-építési program, kedvező fordulat, hogy a korábbi tervekkel ellentétben normál szélességű autósztráda vezet majd Bólytól a horvát határig.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Lapunk kérdésére Hargitai János országgyűlési képviselő, a baranyai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos megerősítette a Pécsiújsag.hu értesüléseit, ez alapján a korábbi tervekkel és információkkal ellentétben nem autóút épül az M6-os meghosszabbításaként, hanem autópálya.

– A legfontosabb változás, hogy normál szélességű, kétszer kétsávos autópálya épülhet Bólytól a horvát határig, az Ivándárdáig tartó 19 kilométeres szakasz megépítéséhez pedig megfelelő anyagi fedezetet is biztosított az előkészítő bizottság – hangsúlyozta Hargitai János. – A másik fontos fejlemény, hogy a beruházás megvalósításához szükséges 48,7 milliárd forint a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program keretében rendelkezésre áll. Való igaz, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság erről szóló döntése még hátra van, azonban az egy formális határozat, amely jóváhagyja az előkészített javaslatokat. Természetesen továbbra is elsődleges cél, hogy az autópályák – köztük az M6-os is – elérjék az országhatárt – mondta Hargitai János.

A beruházás előkészítése még idén elkezdődhet, amelyet a kivitelező cégek felvonulása, illetve a kitűzési és földmunkák követhetnek.

Mint korábban lapunkban is beszámoltunk róla, az eredetileg tervezett gyorsforgalmi úton mindössze kétszer egy sávon haladt volna a forgalom,  alacsonyabb sebességhatárral, útkereszteződésekkel, ezért a balesetveszély is nagyobb lett volna. Az autópálya sokkal biztonságosabb, gyorsabb a haladás, és az átbocsátóképessége is sokkal nagyobb.     
 
A határ túloldalán, Eszékig már szintén megépült a Belgrád-Zágráb autópályára vezető sztrádabekötés, mindössze egy húsz kilométeres szakasz hiányzik a határig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!