Közélet

2015.10.19. 18:23

Megnyílik a régió első rádió- és tévékiállítása

Majdnem egy évtizednyi gyűjtés és javítgatás eredményét tekintheti meg hamarosan bárki, aki ellátogat Pécs első rádió- és tévékiállítására.

Gűth Ervin (Dunántúli Napló)

Tasnádi Zsolt még csak 26 éves, a Pécsi Nemzeti Színházban dolgozik technikusként, és 2007 óta gyűjti a magyar gyártmányú tévéket és rádiókat. Néha mást is. Minden egy ajándékba kapott készülékkel kezdődött, azóta a pécsi fiatalember már több mint 200 darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet. A Patina rádió- és tévékiállítás nagyrészt magyar gyártmányú darabokból áll, amik sokáig a család meszesi házában minden szabad helyet elfoglaltak. Már 2012-ben is nyilvánvaló volt, hogy valamilyen megoldást kell találni a hosszú távú tárolásukra, és esetleges bemutatásukra. A munka évekig tartott, mivel önerőből oldották meg az építkezést és a kiállítást befogadó melléképület berendezését. Közben a gyűjtemény is tovább szépült és gyarapodott, sokszor felajánlásokból.

Tasnádi Zsolt a zsúfolt polcok között kalauzolva azt is elmondja, hogy nem csak kiállítótér ez, pihenni, zenét hallgatni is kijárnak ide a házból. Egyfajta klubhelyiség. A zenehallgatás pedig egyes készülékeken valóban külön élmény: az analóg technika telt hangzása, a hangdobozok valódisága csak sokszoros áron adható vissza digitális alapokon. Miközben az épületben sétálunk, Zsolt mindig tud egy-egy darabról valami érdekeset, nem mindennapit mondani. Büszkén mesél ritkaságokról, vagy éppen a számára legfontosabb darabokról. Könnyedén vesz le a polcról egy könyvnek álcázott hangfalat, amiből kétezer sem készült.

Kissé arrébb megmutat egy zengetővel ellátott rádiót, amit bekapcsolva sokkal teltebb tónusok jönnek a készülékből. Vannak bárszekrénnyel, tárolóval egybeépített súlyos darabok is, amikben manapság már tucatnyi számítógép is elférne. A tévék között érdekességként egy vezetékes távirányítót mutat. Ma már azt is nehéz elképzelni, hogy korábban fel kellett állni a csatornaváltáshoz. Van még itt különleges dizájnnal megáldott orosz asztali óra és magyar gyártmányú számológép is. A készülékek javításához szükséges eszközök is akadnak, hiszen ezek is egyre nehezebben beszerezhetők. Előfordul, hogy egy-egy jó állapotú használati útmutató még a készüléknél is többet ér.

A kiállítás megnyitója október 23-án lesz a Vajda János utca 11-ben, erre az ország különböző részein élő gyűjtők is meghívást kaptak. Az érdeklődők ezt követően előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés szerint tekinthetik meg a gyűjteményt.

 

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!