Közélet

2015.10.08. 12:55

Zsolnay Negyed: nagyszabású nemzetközi fesztivált tervez Vincze Balázs

A következő évek a nyitott Zsolnayról szólnak – számolt be Vincze Balázs a ZSÖK új igazgatója terveiről sajtóbeszélgetésen, s vázolta azt is, hogy mit profitálhatnak ebből a baranyaiak, a pécsiek és az itt tanuló egyetemisták.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mi az amin biztosan változtat a Zsolnay-negyedben?

– Eddig elsősorban a hely bejáratása zajlott, és ennek keretében  minden városi programot ide akartak betolni. Én éppen ellenkezőleg, szeretném kinyitni a negyedet, s kivinni innen a programokat. Például egy három napos fesztiválból egy napot Kertvárosba rendezünk, és ha tetszik az ott élőknek, akkor bejönnek majd a folytatásra  is a negyedbe.

– Egy kormányelőterjesztés alapján várhatóan százmilliókkal nagyobb állami támogatást kap a ZSÖK.  Ha több lesz a pénz, több lesz a program is?

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Vincze Balázs
[/caption]

– A többletpénzről e hónapban döntenek, de egyáltalán nem az a cél, hogy a számokkal versenyezzünk. Nem tömegrendezvényekben gondolkodom, hanem csoportoknak, rétegeknek tematizált fesztiválokban, mert így egyedi, autentikus lesz mindegyik esemény. Kevesebb programot szeretnék, de sokkal színvonalasabban, s oly módon, hogy az év során mindenki találhasson kedvére való sorozatot. És 2-3 évente mindenképpen létrehozunk egy nemzetközi fesztivált is, mely elsősorban Pécset fogja népszerűsíteni a kontinensen, és csak második helyen a Zsolnay-negyedet. Mindesetre ha meglesz a plusz forrás, akkor tíz éven át garantált, hogy esztendőkre előre tervezhetünk, ami alapvető a turizmus fejlesztésében.

– Alig hogy kinevezték, rögtön bővült a menedzsment.

– Mert jó néhány plusz feladatot is kaptunk. Hozzánk került az összes városi rendezvény szervezése és mi foglalkozunk ezentúl a városimázzsal és marketinggel is. Ennek keretében tárgyaltunk már Eszéken, most Zágrábba készülök, Móczár Gábor Bécsben van éppen, jövő héten Göteborgba, majd egy hónapon belül Belgrádba és Ljubjanában is ellátogatunk bemutatkozásra. Az a terv, hogy pécsi és régiós értékeket és programokat hirdető turisztikai infópontokat hozzunk létre a környező országok fontosabb helyszínein. Miután pedig nálunk összpontosul majd a városi műsornaptár, nem lesznek ezentúl azonos időszakban keresztbeszervezések és párhuzamos programok sem.

– Ha már nyitás, mennyire tervez az egyetemistákkal?

– Kiemelt helyük lesz. Szó szerint, mert a 20 éves PTE Művészeti kar, és a hamarosan 650 éves egyetem tiszteletére különleges együttműködési szerződésben gondolkodunk. Többek között nincs most védett, kulturált egyetemi klubja Pécsnek, s mi a Zsolnay-negyedben szeretnénk egy ilyen közösségi teret létrehozni.

Biztonság és garancia

Vincze Balázs beszámolt arról is, hogy leülnek a városi rendezvényekre kitelepülő vállalkozókkal egyeztetni és olyan bérleti díjakat alakítanak ki, mely előnyös lesz a kitelepülőknek, ugyanakkor szabályozza a tisztességes árakat, melyeket az étel-italért elkérnek. Sőt, arra is odafigyelnek majd, hogy ki mire kér engedélyt, és a valóságban mit árul. Ugyanakkor kiderült az is, a ZSÖK kamerás megfigyelő rendszere egyre bővül, és fokozottan figyelnek a biztonságos útvonalak kialakítására, az esti közlekedés zavartalanságára a Zsolnay-negyed felé. Ami viszont újabb anyagi gondot okozhat az elkövetkező években: idén lejár az EKF beruházások garanciális időszaka, s ezt követően az épületrekonstrukciókat saját forrásból kell megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!