Közélet

2015.11.04. 15:21

Három pécsi gimnázium került a top 100-ba

A HVG című hetilap ebben az évben is elkészítette a középiskolák rangsorát – idén három pécsi intézmény fért be az első százba.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A középiskolai rangsor évek óta azonos kritériumok alapján készül: a szakemberek a matematikai és szövegértési kompetenciaeredményeket, a négy kötelező érettségi tantárgy (matematika, magyar, történelem és idegen nyelv) eredményeit, valamint a felsőoktatási felvételi adatokat vetik össze, s ezek alapján állítják fel a listát. Idén három pécsi középiskola fért be az első százba. Legjobban a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma szerepelt, amely a 84. lett. Hat hellyel áll mögötte a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, s a százas lista utolsó helyére még becsusszant a Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium.

– A legfontosabb, hogy helyén kezeljük ezt az eredményt – mondta el lapunknak Dobosi László, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója. – Se elkeseredni, se elégedetten hátradőlni nem szabad. Persze örömteli, hogy ismét rajta vagyunk, de igazából a százas lista vége felé a helyezések között már apróságok döntenek, szóval nem hiszem, hogy mondjuk a 78. helyen álló sokkal jobb lenne, mint mi, a 93. pedig sokkal rosszabb.

Az igazgató elmondta: a kompetencia­méréseken jól szerepelt a gimnáziuma, de az érettségi eredményekben már hátrébb csúszott – ami csak azért érdekes, mert például történelemből 4,4 volt az érettségizők átlaga, ám a felmérés szerint ez országos összesítésben csak a 119. helyre volt elég. Ráadásul egy vidéki középiskolának a beiskolázási területe is kisebb, mint, mondjuk, egy a kétmilliós fővárosban található gimnáziumnak – ezért is lenne szerencsésebb a bemenet és a kimenet közötti különbséget vizsgálni ahelyett, hogy csak az utóbbi számszerű eredményeire koncentrálunk.

– Ráadásul ezek a felmérések véleményem szerint egysíkúak, hiszen ugyanazokra a számadatokra fókuszálnak évek óta – tette hozzá Dobosi László. – Én ugyanakkor azt gondolom, hogy egy iskola életében nagyon fontos például a kulturális élet, a sport, az infrastruktúra vagy éppen az, hogy mennyire működik közösségi térként. Ezeket persze nehéz mérni – de az sem jó, hogy egy felmérés teljesen figyelmen kívül hagyja ezen tényezőket.

Többségben a fővárosi iskolák

Nem meglepő, hogy a lista élbolyában javarészt fővárosi gimnáziumokat találunk. Az első helyen, akárcsak tavaly, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium áll, a második az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a bronzérem a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnáziumnak jutott. Az első tízbe csupán egy vidéki suli fér be (negyedik lett a veszprémi Lovassy László Gimnázium), de még a tizenegyedik és a tizenkettedik helyen is budapesti iskolákat találunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!