Közélet

2015.11.10. 16:10

Így néztek ki a középkori magyar várak Baranyában

Animációk segítségével nézheti meg a szigetvári, magyeregregyi és egy "titokzatos" vár. A videókat a 24.hu gyűjtötte össze.

bama.hu (Forrás: magyar-varak.hu, 24.hu)

Szigetvár - vártörténet

A Dél-Dunántúl vidékén eredő Almás-patak a középkor során egy vizenyős, ingoványos területet hozott létre, amelynek egyik kiemelkedő szigetén a XV. század elején építtette fel kicsiny várát Anthini Oszvald földesúr.



Az első erődítmény magja a régészeti kutatások szerint egy kör alapterületű, magas öregtorony lehetett, melyet a négyzetes udvaron kőfalak kerítettek. Az évszázadok során ebből alakult ki Szigetvár erődítményrendszere, mely magába foglalta a virágzó települést is.
További részleteket a magyar-varak.hu oldalon olvashat.


Magyaregregy - Márévár - vártörténet

A Mecsek hegység északi erdőségei között megbújó Magyaregregy község közelében, egy 340 méter magas meredek csúcson találhatjuk meg Márévár kicsiny erődítményét. A hely katonai jelentőségét már a dunántúli területekből Pannónia tartományát kialakító rómaiak is felismerték, mert ide építtettek egy őrtornyot, ami a népvándorlás viharaiban pusztult el.



Az eddig végzett régészeti feltárások és az egykori oklevelek alapján a tatárjárás utáni nagy várépítések korszakába tehetjük Márévár erősségének keletkezését.
További részleteket a magyar-varak.hu oldalon olvashat.

Kószavár - vártörténet

Pécsváradtól néhány kilométerre, délre - a 6-os főút mentén egy kopár domb emelkedik, amelyről a mellette elhaladó autók utasai nem is sejtik, egykoron milyen történelmi eseményeknek adhatott helyet. A közeli pécsváradi apátságot Szent István király alapította meg 1015-ben, melynek alapítólevelében felsorolták a szerzetesek ellátására szolgáló környékbeli falvakat is. Alig hét esztendő múltán a távoli Brit-szigetekről két angolszász herceg menekült az erős központosított államalakulatot létrehozó magyar uralkodó udvarába, aki szívesen fogadta előkelő vendégeit.

Utasítására e harminc méter magasságú dombon építettek fel egy úgynevezett motte-típusú várat, vagyis a tetőn egy mély, kerítő szárazárkot ástak, a kitermelt földből pedig középen mesterséges halmot emeltek. További részleteket a magyar-varak.hu oldalon olvashat.

További videókat a 24.hu oldalon nézheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!