Közélet

2015.11.25. 07:33

Már nem olyan sima ügy a fémlopás

Még mindig bátrak a fémtolvajok, de egyre kevesebb van belőlük. A szigorúbb szabályozásnak köszönhetően az okozott kár is kisebb.

Katus Eszter (DN)

Meggyőző adatokat tárt a nyilvánosság elé a MÁV a minap: a kábellopások száma hatodára, a fémlopásoké harmadára csökkent az országban az elmúlt két évben.

Hogy ez az eredmény minek köszönhető? A folyamatos járőrözéseknek, a szigorú ellenőrzések és a 2013-ban bevezetett fémtörvénynek – állítja a társaság. Beszédes a szám, hogy – a szabályozás bevezetését megelőző időszakban megfigyelhető több száz esethez képest – 2015-ben eddig mindössze 57 kábellopást, rongálást követtek el szándékosan a MÁV területén. Az ilyen típusú bűncselekmények visszaszorítása a társaság számára azért is volt kiemelten fontos, mivel ezek veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát, emellett fennakadásokat, késéseket, valamint jelentős anyagi károkat okoznak. (Gondoljunk csak arra, milyen balesethez vezethet, ha a sín talpfához rögzítő csavarjait ellopják, vagy éppen a váltót működtető vezetékeket.)

Ez alól – és alapvetően a fémlopások alól – Baranya megye sem kivétel, bár a számuk itt is jelentősen csökkent. Pár éve viszont még elég hajmeresztő történeteket produkáltak a tolvajok, akik bárhonnan, bármilyen fémet elvittek, csak hogy csekély bevételhez jussanak.

Mágocson például egy kaput lovasított meg valaki a tulajdonosok távollétében, Sellye térségében pedig a temetőkben lévő kriptatetőket és rézkarikákat vitték el, összesen 800 ezer forintos kárt okozva. Pécsett, a Kertvárosból több mint húsz lépcsőház ajtajáról szerelte le az alumíniumkilincseket valaki, de a sétatéri Ókeresztény Sírkamra faláról így tűntek el a betűk, akárcsak a bronz védőkorlát.

Egymilliárd felé közelít a bírság

Ebben az évben, november 4-ig összesen 2045 fémkereskedelmi ellenőrzést tartottak az országban, amelyből 948 esetben állapítottak meg jogsértést. A NAV összesen 137 esetben derített fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet. A feltárt jogsértések eredményeként összesen több mint 955 millió forint bírságot szabtak ki, míg az ellenőrzések során több mint 8700 tonna fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot foglaltak le. A MÁV Zrt.-nél is kitart a kedvező változás: az idei év I–X. havi adatai hasonló értékeket mutatnak, mint a 2014-ben, amikor is hatodára csökkent a kábellopások, rongálások, és harmadára esett vissza a fémlopások (sínek, trafók, jelzőtáblák, fedelek eltulajdonításának) száma.

Negyven kiló orgonasíp tízezerért

Idén eddig mindössze három olyan fémlopás történt a megyében, ami nyilvánosságot kapott. Márciusban Pécsett vádat emeltek egy férfival szemben, aki egy felújítás alatt álló pécsi templom orgonájából 49 darab, összesen 39 kiló orgonasípot lopott el, majd ezeket összedarabolta és fémhulladékként értékesítette 10 ezer forintért. A kár 800 ezer forint volt.
Májusban két cúni férfi egy pécsi telephely épületéből vezetékeket tépett ki a falból.
Őket is elfogták a rendőrök, akárcsak azt a férfit és nőt, akik júliusban Pécsett, a Kaffka Margit utcában kézikocsijukon egy (szökőkútból származó) körülbelül két méter hosszú fémcsövet szállítottak.
Mindannyian lopásért felelhetnek.

Szigorítás az átvevőknél

Tavaly megváltoztak a fémkereskedőnek nem minősülő személyek által történő leadásokra/értékesítésekre vonatkozó szabályok. Egyes anyagok, például vasúti sín, ipari kábel, csatornafedél csak akkor értékesíthető, ha azt előzőleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették és azt a NAV visszaigazolta. Az előzetes bejelentés elmulasztása pénzbírsággal járhat. Az előzetes bejelentésben feltüntetett fémhulladék származását a NAV minden esetben vizsgálja. Amennyiben a fémkereskedő a fémkereskedelmi hatóság visszaigazolása nélkül vesz át olyan árut, amelyre a jogszabályi szigorítás vonatkozik, úgy a fémkereskedelmi engedélye akár vissza is vonható, illetve a fémkereskedő is és az is bírsággal sújtható, aki a szóban forgó fémet leadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!