Közélet

2015.11.20. 15:58

Templomkupolát és duzzasztót avattak

Elkészült az Ormánság felemelkedését célzó Ős-Dráva program vízkormányzási rendszerének első eleme: a Dráva Cún–Szaporca holtágának vízpótlását biztosító duzzasztót csütörtökön adták át Cún határában.

K. E. (Dunántúli Napló)

A 740 millió forintból épült duzzasztóval a Fekete-víz nevű vízfolyásból azokban az időszakokban is megoldják az 50 hektáron elterülő holtág vízutánpótlását, amikor az szárazság vagy a Dráva alacsonyabb vízállása miatt természetes úton nem történik meg. Az esemény kapcsán Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Ős-Dráva programért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy az Ős-Dráva vízkormányzási rendszerének kialakítására több mint tízmilliárd forint pályázati forrást költenek a következő években.

A forrásból a tegnap átadott cúnihoz hasonló vízgazdálkodási létesítmények épülnek, a kivitelezés 50 ezer hektárt érint. A beruházás-sorozat nemcsak a helyi gazdálkodókat, hanem a Dráva mente környezetét is kedvezően érinti, hiszen vizes élőhelyek, ritka növények, állatok jövőjét biztosíthatja hosszú távon. Jól haladnak az Ős-Dráva programhoz kapcsolódó templomrekonstrukciós munkálatok is. Ennek elemeként tegnap emelték a helyére a szaporcai református templom új kupoláját. A felújítási program keretében nyolc ormánsági templom felújítására 300 millió forint állami forrást fordítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!