Közélet

2015.12.19. 08:13

A régióban a baranyai gyermekek kilátásai a legjobbak

Akár öt évvel is hosszabb életre számíthat az, aki ma a fővárosban, s nem egy leszakadó régióban látja meg a napvilágot – erről árulkodik egy friss felmérés.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Azt azért sejtettük, hogy komoly különbségek lehetnek a várható élettartamban annak mentén, hogy ki melyik megyében születik, de a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatása több ponton is mellbevágó eredménnyel szolgál. Ebből kiderült ugyanis, hogy nagyon komoly eltérések mutatkoznak az ország különböző helyei között. Ahogy táblázatunkból is látszik, egy 2014-ben született budapesti nőnek például öt évvel hosszabb életet jósolnak, mint annak, aki szintén akkor jött világra, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, azaz egy nyilvánvalóan leszakadó régióban. Baranya a jobb helyzetben lévők közé sorolható, a környékbeli megyékkel összevetve pedig egyenesen listavezető – itt a férfiak várhatóan 72,11, a nők 78,69 évig élnek majd.

A település mérete sem mindegy: a városi fiúk ugyanis majdnem két évvel hosszabb életre számíthatnak, de a lányoknál is van különbség, igaz, csak fél év a városban élők javára. A születéskor várható élettartam hosszát vizsgálva mindkét nem esetében igaz: minél kisebb a település lélekszáma, lakosai annál rövidebb életre számíthatnak. A 2014-ben született, ezer fő alatti településen élő fiúk előreláthatólag még 70 évig sem élnek, kortársaik a 100 ezer főnél nagyobb településeken – Budapestet nem számítva – több mint három évvel hosszabb életre számíthatnak. A nők esetében szintén van különbség a legkisebb és a legnagyobb lélekszámú településeken élők között az utóbbiak javára a születéskor várható élettartamban, ugyan csak 2,4 év. Az eltérésben az iskolázottsági és a munkaerőpiaci különbségek is visszatükröződnek: minél képzettebb, iskolázottabb valaki, annál jobbak az elhelyezkedési esélyei, annál egészségtudatosabban, nagyobb biztonságban tud élni, s ez növeli a várható élettartamot.

Pécs: 74 és 80

Ahogy a cikkben is írtuk, a városokban jobb a helyzet, mint a falvakban. A 100 ezres városok listájának éllovasai Székesfehérvár (férfiak: 76, nők: 81), majd Nyíregyháza és Szeged következik (férfiak: 74, nők: 82), de az átlag felett áll Debrecen, Győr és megyeszékhelyünk, Pécs is (férfiak: 74, nők: 80). A 100 ezer főnél nagyobb városokban (Budapestet nem számolva) a férfiak átlagosan 73, a nők 80 évre számíthatnak.

A rendszerváltás óta javult a helyzet

A felmérés a fentiekben ismertetetteken túl egyéb érdekességekkel is szolgált. Kiderült például az is, hogy az 1990-es adatokhoz képest mindenhol növekedett a várható életkor – van, ahol szembetűnően (egy budapesti férfinek 1990-ben még csak 66 évet jósoltak, ez mostanra 74-re nőtt, ez pedig nyolc pluszévet jelent), valahol ennél kisebb mértékben (egy somogyi nő 1990-ben 73 évvel, most 78-cal számolhat). Baranya a középmezőnyben található: megyénkben a férfiaknak 1990-ben 65, 2001-ben 68, míg 2014-ben 72 évet jeleztek előre, a nőknek tizenöt éve 73, 2001-ben 75, míg a legutóbbi mérésnél csaknem 79 évet prognosztizáltak (az adatokat kerekítettük).

A növekedés okai között a szakértők első körben az egészségügyi ellátás fokozatos javulását említik, de ugyanilyen fontos az életkörülmények (ugyan lassú mértékű, de mégiscsak meglévő) javulása is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!