Közélet

2015.12.22. 12:37

Elapadt a baranyai anyatejforrás?

Lassan a minimális mennyiségű anyatej sem jön össze a pécsi anyatejgyűjtő állomáson, pedig csak napi fél liter kellene intézményenként.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

– Nagyon kevés édesanya jelentkezik már nálunk, egyre kevesebb – panaszolja Eperjesiné Édelmann Ágnes, a pécsi tejgyűjtő állomás vezetője. – Nem tudjuk pontosan, mi lehet az oka. Hallottunk már vissza furcsa dolgokat, többek között azt is, hogy minek vesződni az anyatejjel, amikor már annyiféle tápszer van. Pedig nincs semmi, ami jobb lehetne egy kisbabának, mint az anyatej. Abban minden benne van, köztük immunerősítő anyagok is, amelyeket a tápszerek nem tartalmaznak. Ráadásul az összetétele is pont a baba életkorának megfelelő. Másrészt az sem kizárható, hogy sok kismama már nem ragaszkodik a 3 órás etetéshez, hanem szinte egész nap, igény szerint szoptat, így fejésre sincs szükség. Ha mégis, akkor azt a kis adagot megtartják maguknak.

Amit mi érzékelünk az az, hogy olyan kevés édesanya jelentkezik, hogy az ellátás veszélybe került, a napi fél liter anyatej begyűjtése is nehézséget jelent. Pedig nagy szükség lenne rá a koraszülött osztályon, a szülészeti klinikán és a csecsemőotthonokban is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Barna Xénia rendszeresen ad anyatejet és örül, hogy segíthet (fotó: Katus E.)
[/caption]

– Sokáig én sem hallottam erről a lehetőségről, csak szenvedtem a sok tejtől – meséli lapunknak Barna Xénia, háromgyermekes édesanya. – Aztán a védőnőm javasolta, hogy menjek el a szükséges vizsgálatokra, és ha mindent rendben találnak, adhatok más gyerekeknek is anyatejet. Pécsiként minden nagyon gyorsan ment, az anyatejállomáson nagyon kedvesek voltak: kézen fogtak, és mindenhova elkísértek. Húsz perc volt ez egész procedúra. Azóta viszont nagyon örülök, hogy adhatok és segíthetek. Ha nem járna érte pénz, akkor is szívesen adnám. Lehet, hogy van vele munka, de hamar belejön az ember.

Bevételt is hozhat a jó szándék

Aki úgy érzi, tudna és szeretne is segíteni másokon, jelentkezzen az anyatejgyűjtő állomáson (Pécs, Lánc utcai rendelő). Egy teljes körű laborvizsgálat, valamint tüdőszűrő után – ha nincs kizáró ok – az édesanya naponta 800 ml tejet adhat le. Ehhez adnak eszközöket is. A tejtároló edényeknek sterileknek kell lenniük, és a kezeket, melleket is fertőtleníteni kell. Egy liter anyatejért 1800 forint jár (adómenetesen), az anyatejért házhoz is mennek. A tejet hűtőben kell tárolni, amíg az átadás-átvétel meg nem történik (nem kell fagyasztóba tenni). Fontos tudni, hogy a nem megfelelően kezelt anyatejben könnyen elszaporodnak a baktériumok, és fertőzést, megbetegedést okozhatnak.

Aki rászorul, annak ingyen adják

Egyes információk szerint több háziorvos és védőnő is akad, akik inkább lebeszélik az anyukákat a tej leadásáról, sőt, magáról az anyatejről is. Ehhez képest volt viszont bolt, ahol az eladó figyelt egy anyukára, aki anyatej lefagyasztásához vitt folyamatosan kellékeket. Végül megszólította, és javasolta, hogy inkább vigye a fölösleges tejet az állomásra. A kismama meg is fogadta a tanácsot, azóta rendszeres leadó. Anyatejet egyébként bárki igényelhet, akinek elapad a teje, esetleg betegséggel küzd, vagy egyéb kizáró okok miatt nem szoptathat. A javaslatot a háziorvos állítja ki és továbbítja az állomás felé. A folyamatot az OEP támogatja, így az anyatej nem kerül pénzbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!