Közélet

2015.12.04. 16:59

Fogtömés altatással

A mentálisan sérültek félelem- és fájdalommentes ellátást kapnak. A különleges ellátásról dr. Szántó Ildikó adjunktust kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mennyien érintettek ilyen speciális fogászati beavatkozásban?

– Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát. A klinikánkon harminc éve van ilyen jellegű kezelés, és tíz éve kifejezetten intenzív, azóta több mint 800 beavatkozás történt. Másfél éve pedig megújult az ellátó centrum, létrehoztunk egy erre szakosított műtőt, ahol a korszerű technikával csak az idei esztendőben 280 altatásos fogászati ellátást végeztünk. Egyébként az országban összesen öt ilyen centrum működik, és a pécsi az elsők között jött létre. Területi ellátási korlátok nélkül dolgozunk, 100 százalékos egészségbiztosítási finanszírozással, vagyis a betegeknek ezek a műtétek egy fillérbe sem kerülnek.

– Kik az itt kezelt „különleges körülményeket igénylő” páciensek?

– Még a teljesen egészséges kisgyerekek is ide tartoznak. Egy hároméves kicsinek ugyanis hiába mondanánk, hogy ülj le nyugodtan, nem fog fájni. Aztán vannak olyan felnőttek is, akik például pánikbetegség miatt rettegnek a beavatkozástól, s nem hajlandók beülni a fogorvosi székbe. Megtörtént, hogy az egyik beteget egy sarokban üldögélve kellett elaltatni, mert úgy félt, hogy a közelébe se ment a széknek. Valójában ebben a fogászati műtőben altatással történik minden, nyolc-tíz fős szakavatott team közreműködésével.

– Akkor hiába a fájdalom, ide is várólista alapján lehet bekerülni és be kell feküdni még egy fogtömés miatt is?

– Szó nincs várólistáról, a beavatkozások besorolása pedig a sürgősség alapján történik. Az adott napon reggel jön a beteg, megfelelően felkészítve, tudja például, hogy mit ehet és ihat aznap, a beavatkozás után 2-3 órán át még megfigyeljük, amíg az altatás hatása elmúlik, majd hazamehet. Ilyenkor teljes szájkezelés történik, nem csak a fájós fogat látjuk el, minden szükséges beavatkozást elvégzünk, hogy hosszú időre orvosoljuk a gondokat. Útravalóul pedig szájhygiénés és táplálkozási tanácsokat is adunk.

– Mi lesz a nyílt napon? Erre a kérdésre pedig dr. Nagy Ákos, az intézmény igazgatója vázolta az eseményeket..

– Évről évre megismételjük ezt a kampányt, hogy minél több érintett megismerje a régióból a speciális kezelési módot. Aki csak eljön, mindenkit megvizsgálunk és személyre szabott hasznos információkat adunk. Akinek pedig szüksége van rá, az mindjárt „műtéti” időpontot is kap.

Közel harminc évnyi tapasztalattal

Dr. Szántó Ildikó Pécsett született 1963-ban. Zalaegerszegen érettségizett, majd 1987-ben általános orvosként diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. A fogorvosi szakvizsgát 1993-ban tette le, s kezdettől a Fogászati és Szájsebészeti Klinikán dolgozik. Egyetemi adjunktus, a PTE Gyermek és Ifjúsági Fogászati Tanszékének vezetője. Férje dr. Balás István, az PTE Idegsebészeti Klinika docense, három gyermekük van: Kinga 26, Dániel 24 és Csongor 14 éves.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!