Közélet

2015.12.30. 14:14

Így teljesített a megye a statisztikai adatok szerint

Tovább fogyó népesség, javuló foglalkoztatási és kereseti adatok – ez jellemezte megyénket az első háromnegyed évben a KSH legfrissebb adatai szerint.

Kaszás Endre

A megyében az előzetes adatok szerint 2015 első három negyedéve során 2318 gyermek született, 1,5%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A tavaly ilyenkori létszámhoz viszonyítva ugyanakkor közel tizedével többen, összesen 3989-en haltak meg. Az alacsonyabb születésszám és a kedvezőtlenebb halandóság következtében gyorsult a népesség csökkenése. A 2015 szeptember végéig regisztrált 1671 fős természetes fogyás 30 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint Baranya megyében idén szeptember végén 17 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. A regisztrált munkanélküliek száma egy év alatt 7,2 százalékkal – az országosnál kisebb mértékben – csökkent. Nőtt ugyanakkor a tartós munkanélküliek aránya, a megyében nyilvántartott álláskeresők egyharmada több mint egy éve nem talált munkát.

Az átlagkeresetek egy év alatt – az országos 3,9 százalékkal szemben – mindössze 1,6 százalékkal emelkedtek Baranyában. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havonta bruttó 196 ezer forintot kerestek, a családi adókedvezmény nélkül számított nettó kereset 128 ezer forint volt. A havi bruttó átlagkereset az országos 81 százaléka volt, az itt élők az országos átlagnál 47 ezer, a budapestinél 116 ezer forinttal kerestek kevesebbet.


Ötödével több lakás épült idén

Szeptember végéig összesen 92 új lakás épült Baranyában, ötödével több, mint az előző év azonos időszakában. Az új lakások közül 54-et természetes személy többnyire saját használatra, 34-et vállalkozás értékesítési céllal, 4-et helyi önkormányzat szolgálati használatra építtetett. A lakások felét Pécsett, a fennmaradó hányad felét a többi városban, felét a községekben vették használatba.

Átlagos alapterületük 91 m², az egy évvel korábbinál 20 m²-rel kisebb.

Nagyon jó évet zárhat a turizmus

Szeptember végéig a baranyai szálláshelyek közel 6 milliárd forintnyi árbevételt értek el, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A bevételek több mint fele a szállásdíjakból, negyede a vendéglátásból származott. A szálláshelyek 13, a vendéglátóhelyek 6,3 százalékos forgalombővülést jeleztek. A szálláshelyek költségeinek közel egyharmadát SZÉP-kártyával fizették ki. A megyébe szeptember végéig mintegy 230 ezer turista érkezett, akik közel 560 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

A vendégforgalom többségét (83 százalék) továbbra is a belföldről érkező látogatók adták. A külföldiek több mint harmada Németországból, Csehországból és Lengyelországból jött a megyébe.

Kevesebb volt a súlyos baleset

Az év első kilenc hónapjában 389 személyi sérüléssel (540) járó közúti baleset történt Baranyában. A balesetek 62 százaléka könnyű sérüléssel, bő egyharmada súlyos sérüléssel, a fennmaradó része halállal járt. A könnyű sérüléses balesetek száma az egy évvel korábbihoz képest 1,3 százalékkal, a halállal végződötteké (7-ről 11-re) 57,1 százalékkal nőtt, a súlyosaké pedig 3,5 százalékkal mérséklődött. A közúti balesetek oka 12 százalékban az ittas vezetés volt, számuk közel negyedével nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!