Közélet

2015.12.25. 17:47

Játékmackók szeretettel készítve

Öt éve minden évben Szipl Mara (32) nyeri meg az országos játékmackó-készítő versenyt. Az újpetrei textilműves-öltözéktervezőt hívták már külföldre is, de szeretne itthon boldogulni.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Külföldön vennék mint a cukrot Szipl Mara kézműves mackóit, és jóval többért is, mint idehaza – ez a gondolat az elmúlt években többször is felvetődött bennem a mackókészítő egyre szebb és izgalmasabb játékait, babáit figyelve.

Az újpetrei hölgy 2009 óta foglalkozik játékmackók készítésével. Négy éve írtunk róla, akkor indult először az országos mackókészítő versenyen, s első lett. A napokban felvett beszélgetésünkkor az  is kiderült, hogy azóta minden évben ő lett az első. Szerinte amiatt, mert folyamatosan fejleszti magát, az anyagokat, a formákat, s időnként már megengedheti, hogy külföldre menjen tanulmányútra, s onnan is szerezzen inspirációt. És mert sokkal több ez neki, mint munka vagy hobbi: szívvel-lélekkel végzett szenvedély.

A leginkább azonban az tölti el melegséggel a szívét, amikor azt a szeretetet kapja vissza, amellyel ő készíti alkotásait. Amikor egy szülő azt mesélte, hogy kisgyermeke gyógyító macinak hívja a meggymaggal töltött, melegíthető figuráját, mert a fülfájásakor segített rajta. Azóta a kicsi csak a macival hajlandó elaludni, mert vigyáz rá.

Akár a mesék világa, de a klasszikus babakészítés felé is nyitna idővel. Gondolkozott internetes bolton is, de olyan iramban kellene dolgoznia, amely a minőségnek és a „filozófiának” sem tenne jót. Kizárólag ő és édesanyja készíti a mackókat, s ez neki fontosabb, minthogy többet keressen és híres legyen.

Az utóbbi években kitalált, kizárólag természetes anyagokból készített mackói és figurái töltetéhez részben bio tönkölypelyvát használ. Ez szintén családi ihletésű:  édesapja termel tönkölybúzát.

Amikor a külföldi karriert említem, elmosolyodik. Néhányan már felajánlották, hogy budapesti és külföldi boltokba eljuttatják a termékeit. Ő azonban azt mondja, talán majd nyit egy kis, családias hangulatú műhelyt itthon, ahol barátokkal dolgozhat. Akkor majd többet készíthetnek, s ő egyre inkább a végső folyamatokra koncentrálhat, amikor az igazi egyéniséget megkapják a macik és a babák.

Csak természetesen

Mara kizárólag természetes anyagokból, maga által készített növényi festékekkel színezett kollekcióját az országban már másolják, de szerinte legalább jó mintát vesznek át.

Ő azért vágott bele e vonalba, mert e darabok már szinte mindenkinek elérhető áron kaphatóak, s mert időnként neves gyártók kapcsán is hallani egészségre veszélyes termékekről. Szerinte ezzel szembe kell menni. Fontosnak tartja, hogy ne zsigereljük ki a természetet, ezért lehetőleg az élőhelye közelében fellelhető anyagokból dolgozik.

Elutasítja azt a vonalat is, ami a babakészítésben mostanság eluralkodott,  a már-már horrorfilmbe illő, viccesnek és ijesztőnek szánt figurákét. Sőt azt szeretné, ha az ő babáival, mackóival a felnőttek játszanának a kicsiknek, amit sajnos egyre inkább elfelejtünk.

Címkék#Újpetre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!