Közélet

2015.12.06. 20:27

Kálvária: új kilátó terve miatt tiltakoznak

A néhány éve megújított Kálvária-dombon kilátótorony épülne, de a természetvédők féltik a védett zöldterületet.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Újabb kilátó épülhet a Kálvária-dombon. Pontosabban egy mini kilátó, ahogy Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a szerkezet tervezője a Dunántúli Naplónak fogalmazott. A domb tetején ugyanis áll egy vasoszlop, amire annak idején a légvédelmi szirénát erősítették. Ez az oszlop kapna egy kör alakú „gallért” kétméteres magasságban, amelyhez egy létra vezetne fel. Az egyeztetések viszont még zajlanak, így akár módosulhat is a terv.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Kálvária-dombon már van egy kilátó, amely a Nyolc Boldogság Terasza nevet viseli (fotó: Löffler P.)
[/caption]

A pécsi önkormányzaton érdeklődésünkre elmondták, az ötlet megvalósíthatóságát, környezetvédelmi vonatkozásait és pénzügyi vonzatait jelenleg vizsgálják. Vagyis a létesítmény ügyében egyelőre semmilyen döntés nem született, határozatot majd később hoznak.

Ez valószínűleg jó hír a természetvédőknek, akik tiltakoznak az építmény ellen. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az Alapítvány álláspontja szerint ugyanis egyrészt felesleges lenne a Nyolc Boldogság Teraszától nagyjából 80 méterre egy újabbat emelni.

Másrészt úgy vélik, a kilátó megépítése ellenkezik a védetté nyilvánítás alapvető elveivel, valójában infrastrukturális beruházásnak minősül, ráadásul a terület legértékesebb részén. Megépítésével növekedne az amúgy is érzékeny területrész környezetterhelése, ami veszélyezteti az itt található botanikai értékek hosszú távú fennmaradását.

A szervezet rámutatott, az önkormányzat 2011-ben maga nyilvánította helyi jelentőségű természetvédelmi területté a Kálvária-dombot, miután az alig másfél hektáros területen eddig 233 növényfaj, köztük 12 védett faj előfordulását mutatták ki a botanikusok.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!