Közélet

2015.12.23. 19:09

Karácsonyi tudnivalók: nyitvatartások, közlekedés

A szokásostól eltérő menetrend és nyitvatartás a legtöbb helyen már érvényben van, de további változásokra is fel kell készülni december 24. és 27. között. A pécsi kulturális programok csak csütörtök este szünetelnek.

Gűth Ervin (Dunántúli Napló)

A márciusban bevezetett vasárnapi zárvatartás az eddigi legkomolyabb kihívás elé állítja az országot, hiszen majdnem négy teljes napon át nem nyithatnak ki a boltok. Persze néhány kivétellel, így a benzinkutak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarok boltjai, illetve a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak, ha a tulajdonos vagy segítő családtag áll a pult mögött. A multik közül is akad olyan, amelyik éppen december 27-ére hagyta az egyik választható vasárnapi nyitvatartását.

Baranyában egyebek közt a Siklósi úti Interspar is nyitva lesz vasárnap - derül ki a mindenar.hu összeállításából. A részletes lista itt található.

A zárvatartási rendelet már december 24-én is változást hoz, az áruházak legkésőbb 12-kor kötelesek bezárni. Ez a tilalom nem vonatkozik azonban például a Széchenyi téri Adventi vásárra, ahol délután 4-ig nyitva lehetnek az árusok.

Kulturális programok karácsonykor

A pécsi mozik csak a csütörtöki napon tartanak egy kis szünetet, hiszen a délelőtti, kora délutáni matinék után már nem lesznek előadások. Azonban 25-én és 26-án már mindhárom filmszínház több sikerfilmmel várja az érdeklődőket. Lesz többek között Diótörő, A kis herceg, és a Star Wars legújabb részét is bármelyik moziban megnézhetjük.

December 26-án és 27-én délután 5 órával kezdődően fényfestés borítja be a Kossuth teret és annak épületeit, így az okmányirodát, a zsinagógát és a Konzum Áruházat. A karácsonyi motívumok korszerű tálalásáról a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet gondoskodik.

December 27-e a szent család ünnepe, és ebből az alkalomból Udvardy György püspök misézik este hattól a székesegyházban, amit a családok megáldása követ.

Menetrend

A Biokom szerint csak december 25-én nem lesz hulladékszállítás a városban, de azért változik a szelektívhulladék-gyűjtés és a zöldhulladék-járat időpontja néhány helyen. A szelektíven válogatott hulladékot Kovácstelepről, Ürögről és az Abaligeti útról, a növényi hulladékot pedig Meszesen a Komlói úttól nyugati, keleti és déli részeken, Papkert, Bánom, Kis Balokány, Basamalom, Postavölgy térségében péntek helyett szombaton gyűjtik be a járataik. Az elmúlt napokban, a téli iskolai szünet kezdetével megváltozott a pécsi tömegközlekedés menetrendje is, így érdemes a Tüke Busz weboldalán vagy az egyes megállókban előre tájékozódni.

Ingyenparkolás

Ahogy azt már korábban is megírtuk, az előző évek hagyományaihoz híven idén is ingyenes a parkolás Pécsett az ünnepek alatt. Illetve előtte és után is néhány napig, hiszen nem kell parkolási díjat fizetni december 22-én késő délután óta, és ez január 4-én reggel 8 óráig lesz érvényeben. Így zónától függetleneül térítésmentesen lehet letenni az autót a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!