Közélet

2015.12.03. 15:10

Megvan, ki a felelőse a Mikulás-káosznak: A KÉSÉS

Példátlan, és a sok elkeseredett kisgyermek miatt tragikus volt a szerda esti, balul sikerült pécsi Mikulás-ünnep. A Dunántúli Napló annak próbált utána járni, mi történhetett, ki hibázott, és lesz-e felelős. A város és a Zsolnay-negyed új vezetése szerint nem lehetett előre látni, hányan lesznek.

Babos Attila

Joulupukki, a finn Mikulás szerda esti pécsi fellépése teljes kudarc volt, mint megírtuk tegnapi riportunkban. A Mikulás az előre meghirdetett kezdési időponthoz képest negyven perces késéssel érkezett meg Pécs főterére. Nagyjából tíz perccel később be kellett menekíteni a zsúfolt, több ezer ember, köztük sok száz, talán ezernél is több kisgyermek teljes megdöbbenésére a városházára.

A cérna ekkor már teljesen elszakadt a kicsiknél, sírva vitték haza a szülők a csöppségeket, akiknek előzőleg megígérték szüleik, hogy találkozhatnak az igazi Mikulással, de a legtöbben nem láthatták a tömeg miatt, a kivetítőn ugyanis reklámok mentek, a hangosítás pedig kritikus volt, az első sorokon túl nem ért el a Mikulás hangja.

Azt kérdeztük csütörtökön a városházától, ki volt a felelőse az estének, mert lapunk a Zsolnay-negyed új vezetéséről, illetve a Mikulás-fellépés lebonyolítójaként Deli Eszter pécsi fideszes képviselőről tud.

A válaszokat a Zsolnay-negyedtől kaptuk meg végül, de beszéltünk Deli Eszterrel is. Ő is azt mondta, hogy Joulupukki korábbi pécsi látogatásaikor regisztrált résztvevői statisztika alapján határozták meg a várható látogató létszámot. Szerda délután viszont a várt érdeklődők több tízszerese, több ezer ember érkezett a Széchenyi térre.

Felvetettük, hogy a korábbi esetek többségében Joulupukki előre leszervezett, zárt helyszínre és gyerekcsoport közé érkezett. Valamint hogy - ha valaki nem is gondolt arra, hogy az „igazi” Mikulásra sokan kíváncsiak lehetnek – a helyszínen legkésőbb négy óra után már lehetett látni, hányan vannak a téren.

Deli Eszter erre azt mondta, ki kell majd értékelniük, mi történt. Ugyanakkor – és ez volt a Zsolnay-negyed válasza is – közölte, hogy a helyszínen vészforgatókönyv léptettek érvénybe. Mint írják: a ZsÖK NKFt. helyszínen lévő, a rendezvényért felelős kollégái felmérték a késés és a nagyszámú érdeklődők miatt kialakult helyzet lehetséges veszélyforrásait, és nagyon helyesen úgy döntöttek, a jelen lévő gyerekek és a pécsiek biztonsága érdekében lerövidítik a tervezett programot. Nem kockáztatva ezzel az esetleges személyi sérüléseket.

Lapunk viszont úgy tudja, és – mi így is láttuk személyesen, a helyszínen –, hogy a Mikulást Geresdlakról Pécsre szállító tiszteletbeli pécsi finn nagykövet döntött a Joulupukki bemenekítéséről, a gyerekek mellett a finn Mikulás biztonságát is féltve. Kator György annyit erősített meg lapunknak csütörtökön, hogy valóban ő hozta a Mikulást a sok finn lakta Geresdlakról, és közben folyamatosan tájékoztatta a szervezőket arról, merre tartanak. Neki még annyi szerepe volt előzetesen, hogy amikor az ötlet felmerült, lobbizott azért, hogy bár idén eredetileg nem tervezték, hogy a Joulupukki Baranyába jön, ezt sikerüljön elérni.

Sokba került volna az események kivetítése

Természetesen azt is megkérdeztük, miért nem volt kivetítés a téren, miért reklámokat kellett nézni a hatalmas tévén, miért nem a Mikulást láthatták a gyerekek. Azt írták erre, hogy az előzetesen várt látogatószám nem indokolta a kivetítés megrendelését, amely jelentősen növelte volna a program költségvetését. Megkérdeztük, mennyibe került volna, de a konkrét összegről nem nyilatkoztak.

Érdeklődésünkre azt is megírták, hogy a Mikulás végleges baranyai programja november 25-én vált biztossá, a meglátogatott helyszínek száma a korábban tervezetthez képest bővült.

Megfelelőnek tűnt a helyszín kiválasztása

Többen is felvetették olvasóink közül, hogy a sportcsarnok alkalmasabb helyszín lett volna. Mi azt kérdeztük, hogy alkalmasnak vélik-e  a programra a Széchenyi teret. Azt közölték, hogy a korábbi évek tapasztalata és látogatószámai alapján a Széchenyi tér volt a megfelelő helyszínválasztás. A Mikulás mintegy negyven perces késése azonban nem várt helyzetet eredményezett.

A válaszuk alapján a város és a Zsolnay-negyed új vezetése összefüggést lát a késés és a későbbi káosz között, sőt ebben látták a baj okát. Azt írták ugyanis, hogy „a várakozás miatt érthető módon feszültség alakult ki a jelenlévők között. A tervezett időrend betartása esetén a Mikulás szervezett és biztonságos körülmények között fogadta volna a gyerekeket az érkezési sorrend betartásával.”

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem építettek egy kis színpadot legalább erre az eseményre?, azt felelték, a programra egy külön Mikulás-ház volt kijelölve helyszínnek.


Kivizsgálják a késés okát

A Mikulás egyébként, a hivatalos program szerint 17 és 19 óra közt lépett volna fel Pécsett. Érdeklődtünk az iránt is, mi volt a késés oka, és a szerződésük ilyen esetben mit mond. Közölték: a késés körülményeinek kivizsgálása folyamatban van, az esetleges következményekről későbbiekben tudnak majd tájékoztatást adni.

Szeretnének kárpótlással szolgálni – Lesz új Mikulás-parti

A Mikulás-ünnepen fellépett volna a gyárvárosi iskola mazsorettcsoportja is, de erre nem került sor végül a kaotikus körülmények miatt. Így azt is megkérdeztük, a gyerekeken túl őket is megpróbálják-e kárpótolni valamivel. A válasz szerint mindenképpen szeretnének kárpótolni mindenkit.
A korábban is tervezettek szerint december 6-án vasárnap ezért 10 és 19 óra között ismét lesz Mikulás-látogatás, ha nem is a Joulupukki. Ugyanott, a Széchenyi téren. Ennek keretében 10 és 12 óra között a gyermekeket szaloncukorral és forró teával várják A Mikulással 10 és 19 óra között, azaz 9 órán keresztül lehet találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!