Közélet

2015.12.29. 15:22

Mesterséges megtermékenyítést érintő kutatás fejeződött be a PTE-n

A mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának jelentős emelését célzó kutatás fejeződött be december közepén a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint a projektben részt vevő kutatócsoportok olyan molekuláris biomarkerek azonosítását végezték el, amelyek az egészséges embriót jellemzik, és előre jelzik a sikeres terhesség kialakulásának valószínűségét. Hozzátették, "az eredmények rutinszerű klinikai alkalmazása olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek kifejlesztését követeli meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a minták diagnosztikai vizsgálatára".A PTE kutatócsoportja számos hazai és nemzetközi intézménnyel alakított ki együttműködést azzal a céllal, hogy a birtokába kerüljön a speciális, klinikai célokra is alkalmas chiptechnika megvalósításának technológiája - olvasható az írásos összefoglalóban.
A nyolc hónapon át tartó kutatás az Európai Szociális Alap 299,2 millió forintos, európai uniós támogatásával valósult meg.

A közleményben úgy fogalmaztak: a magyarországi és a fejlett világbeli negatív demográfiai változások "időzített bombát jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt".

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!