Közélet

2015.12.08. 17:05

Uniós pénz Baranyába: mire juthat majd a 38 milliárdból?

Összesen 38 milliárd forint uniós támogatásra pályázhatnak a megyében élők 2020-ig.

Mészáros Endre (Dunántúli Napló)

„Felkészülünk a szolgáltató megyei feladatunkra, miután mostantól a közszféra pályáztatásában a megyei önkormányzat a pályázatírástól a tervek elkészítésén át, a menedzsment tevékenységig minden folyamatban részt vesz” – mondta tegnap Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke. Az új megyei önkormányzati feladatok annak kapcsán kerültek szóba, hogy ismertették annak a 38 milliárd forintos forrásnak a felhasználását, melyet 2014 és 2020 között kap Baranya a hazánkra jutó 12 ezer milliárd forintos európai uniós fejlesztési keretösszegből. Összesen 17 pályázati kiírás lesz, a forráselosztásról még e hónapban megjelenik a részletes beszámoló. Az a szándék, hogy minél több gazdaságélénkítő program induljon el, s a közel 70 milliárd forintot (Pécs 32 milliárd forintos uniós területfejlesztési támogatásban részesül) még 2017-ig lekössék a térség érintett szereplői.

„Magyarország az uniós tagállamok közül egyedüliként pozitívan zárja a pénzügyileg most záruló, 2007 és 2013 közötti ciklust, miután a rendelkezésére álló teljes forráskeretet (8900 milliárd forint) eljuttatta a hazai pályázókhoz” – összegzett a tájékoztatón Hargitai János, a baranyai fejlesztések miniszteri biztosa. Hozzátette, hogy célzottabb és hatékonyabb felhasználással még ennél is jobb pozícióba kerülhetnénk. A cél most az, hogy az új pénzügyi időszakban mielőbb meghirdessék az összes pályázatot.

A pénz felosztása

A Baranya megyébe jutó 38 milliárd forintot az alábbi arányban osztják szét öt terület között:

1.) Térségi gazdasági környezet fejlesztésére, foglalkoztatás elősegítésére – 14,213 milliárd forint.

2.) Vállalkozásbarát népességmegtartó településfejlesztésre – 7,034 milliárd forint.

3.) Alacsony CO2-kibocsátású gazdaságra áttérés, kiemelten városi területeken – 9,567 milliárd forint.

4.) Helyi közösségi szolgáltatások fejlesztése – 2,94 milliárd forint.

5.) Megyei és helyi emberi erőforrások fejlesztése, együttműködés és foglalkoztatás ösztönzése – 4,252 milliárd forint.

Amire már jutott

Néhány kiemelt projekt, mely 2007–2013 között jórészt uniós fejlesztési támogatásból valósult meg:

Szaporcai látogatóközpont (1 Mrd Ft), Dráva menti kerékpárút, elektromos kerékpárok kölcsönzésével (400 millió), siklósi várrekonstrukció (2 Mrd), 41 baranyai orvosi rendelő felújítása (1,5 Mrd), széles sávú internet Pécs–Szentlőrinc–Sellye térségében (1 Mrd), 150 kilométer optikai kábel fektetése négyezer háztartáshoz 32 településen, Legfőbb értékünk az egészség – egészségmegőrző, szűrőprogramok 50 településen (900 millió), Foglalkoztatási szövetkezés Baranya felzárkóztatásáért (800 millió), Dráva menti ivóvízminőség-javító program 13 településen (700 millió).

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!