Közélet

2016.01.13. 13:29

A PTE már készül a jubileumi ünnepségsorozatra

2017. szeptember elsején ünnepli alapításának 650. évfordulóját Magyarország első egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem. Az 1367-ben V. Orbán pápa által engedélyezett, és Nagy Lajos király által alapított felsőoktatási intézmény a várossal és az egyházmegyével karöltve ebből az alkalomból jubileumi ünnepségsorozatot szervez, hogy méltó módon ünnepeljék meg a hazai felsőoktatás e szép jubileumát, melyet a kormány is kiemelten kezel, és jelentős mértékben támogat.

bama.hu (Forrás: PTE)

A közelmúltban vált hivatalossá, hogy Magyarország kormánya összesen 565 millió forinttal támogatja az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulója méltó módon történő megünneplését, hangsúlyozva ezáltal a magyar felsőoktatás jelentőségét, annak Magyarországon betöltött kiemelt szerepét. Fenti célok megvalósítását szolgálja az a kezdeményezés, hogy 2017-től szeptember 1. napja legyen a Magyar Felsőoktatás Napja, a pécsi egyetemalapítás emléknapja, így a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válik, amellyel minden magyar polgár azonosulni tud.

A jubileumi ünnepségsorozatról szóló sajtótájékoztatón Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta: „Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy nem volt 1367 óta folyamatos az egyetemi szintű képzés Pécsett, mégis, van egyfajta szellemi jogfolytonosság a múlt, a jelen és a jövő között. Szeretnénk egy olyan eseménysorozatot megvalósítani a következő két esztendőben, amely méltó módon tiszteleg elődeink és az a döntés előtt, melynek értelmében a tizennegyedik század derekán, Magyarországon először Pécsett lerakták a tudomány alapköveit.”

Elhangzott, azzal, hogy Magyarország kormánya is a kezdeményezés mellé állt, immár nem lehet akadálya annak, hogy gőzerővel megkezdje az egyetem, a város és az egyházmegye a tavaly novemberben aláírt együttműködési megállapodásuk mentén a programok összehangolását, véglegesítését. A jubileumi ünnepségsorozat keretében Pécsett rendezik meg többek között a Hungarológiai Világkongresszust, a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát, valamint az európai katolikus egyetemek rektori konferenciáját. Ezek az események a várható magas résztvevői létszám miatt nyilvánvalóan a város szállodáinak, szolgáltatói szektorának is kedvezni fognak.

Az is eldőlt már, hogy a több mint két évtizedes hagyományokkal rendelkező, és egyre népszerűbb „nemzetközi est” elnevezésű rendezvényt egy hónaposra bővítik. „A Pécsi Tudományegyetemen mintegy 80 ország több mint 2700 külföldi hallgatója tanul” – mondta el Zeller Gyula, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes.
„Innen jött az ötlet, hogy városi támogatással jövő tavasszal megrendezzük a Nemzetközi hónapot, amelyen a különböző kultúrák, gasztronómiai és művészeti világok széles palettája mutatkozhat be – reményeink szerint a hosszabb intervallumnak köszönhetően a város, sőt, a régió polgáraival is megismertetve ezeket az értékeket, különlegességeket.”

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!