Közélet

2016.01.26. 09:55

Félmilliárdot kap Pécs az új vásárcsarnok telkére

Már meg is érkezett a pécsi önkormányzathoz az a félmilliárd forint, amelyet az új pécsi vásárcsarnok telkének megvásárlására kap a város a kormánytól. Az új piac építése Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint halad a medrében.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Hatszáznyolcvan millió forintért veszi meg a pécsi önkormányzat azt a 14 ezer négyzetméteres telket a mostani vásárcsarnok szomszédságában, attól délre, amelyen az új piacot szeretnék felépíteni, jelentette be kedden sajtótájékoztatón Csizi Péter, Pécs egyik fideszes országgyűlési képviselője.

A megállapodás a napokban született meg, arról hivatalosan a város vezetése a csütörtöki közgyűlésen dönthet majd, Pécs azonban jelentős kormányzati segítséget kapott a telek megvásárlásához, közölte az országgyűlési képviselő. Csizi Péter bejelentette ugyanis, hogy 500 millió forintot kap erre a célra a pécsi önkormányzat a kormánytól a Modern Város Program keretében.

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra zárulhat le az építészeti tervpályázat, mekkora csúszásban van a projekt, és mikorra épülhet fel az új piac, Csizi Péter azt mondta, hogy nincs szó csúszásról, köszönhetően annak, hogy a város idejekorán meghirdette az építészeti tervpályázatot, az új vásárcsarnok építése halad a maga medrében, szerinte az a fontos, hogy – mint ebben az esetben ez szerinte igaz – az események folyamatosak legyenek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az új vásárcsarnoknak szerinte már tíz éve állnia kellene, illetve hogy a terveket még finomíthatják az árusokkal való egyeztetéseket követően.

Arra a kérdésünkre, hogy a telek ára mennyire reális, pontosabban mennyire felelt meg a pécsi önkormányzat által felkért szakértői összegnek, úgy felelt, hogy az eladó több pénzt szeretett volna, de éppen az értékbecslés volt az, amivel a város érvelni és alkudni tudott, az ugyanis nagyjából erről az összegről szólt.

A vételár nettó 680 millió forint, de az áfát a város majd visszakaphatja. Amiatt kérdeztünk rá az árra, mivel az eladó már tudta, hogy a pécsi önkormányzat az ő telkén kívánja felépíteni a vásárcsarnokot, amikor az egyezség még nem született meg.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!