Közélet

2016.01.15. 11:31

Helyi érték lett a faragott betlehem

Az egykori barátok keze munkáját minden évben több ezren nézik meg karácsonykor.

K. E. I.

Újabb elemmel bővült a Pécsi Értéktár. A pécsi Szent Ferenc Plébániatemplom fából faragott betlehemét is felvette ugyanis gyűjteményébe a Pécsi Értéktár Bizottság. Decsi István, a testület elnöke elmondta, a pécsi Szent Ferenc Plébánia tanácsnokok testületének alelnöke, valamint plébánosa javasolta, hogy kerüljön be a pécsi értékek közé a faragott betlehem. A szobrokat a pécsi ferences rend Szent Ferenc oltárépítő műhelyében tevékenykedő fráterek és a hozzájuk csatlakozó helybéli világi, kétkezi munkások készítették közel 80 évvel ezelőtt. Ez a betlehem egyedülálló alkotás az egész országban, ezért alkalmas arra, hogy kulturális örökség kategóriában a Pécsi Értéktárba kerüljön – mutatott rá az elnök.

A faragott-festett betlehem 1940 karácsonyára készült el, bemutatva a kisded Jézust, Máriát és Józsefet. Az alkotás alapanyaga siklósi fűzfa és mohácsi fűz-, illetve nyárfarönk. Egy évvel később állt fel a teljes betlehem pásztorokkal, angyalokkal, pulival, tehénnel, báránnyal, szamárral, tevével, elefánttal, napkeleti bölcsekkel. Minden karácsony idején szentestétől Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig, azaz február 2-ig csodálhatják meg az érdeklődők az egykori ferences barátok keze munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!