Közélet

2016.01.20. 18:20

Hétvégére lehet sportolásra alkalmas vízfelület

Ha marad a hideg, a hét végére már biztonságos sportolásra alkalmas jég is lehet szabad vizeinken. Az óvatosság azonban sosem árt!

Kaszás Endre

Még legalább 3-5 nap tartós hideg, éjszakánként pedig kiadós mínuszok kellenek ahhoz, hogy biztonságos jégréteg alakuljon ki szabad vizeinken.
„Fúróval, kalapáccsal vagy fejszével szoktuk ellenőrizni, hogy milyen vastag a jég. A tapasztalat azt mutatja, hogy 8-10 centi alatt ne menjünk rá, bármennyire csábító is a szép sima felület” – mondta lapunknak egy sportbarát, aki minden adandó alkalmat kihasznál, ha korcsolyázni lehet a Pécsi tavon. Gyakorló korcsolyázóként arra is felhívta a figyelmet, hogy soha nem szabad úgy menni a jégre, hogy egyedül vagyunk.

Mindig nagyobb biztonságot jelent a társaság, illetve az is, ha az esetleges mentéshez szükséges eszközök – létra, kötél – rendelkezésre állnak.
A legnagyobb szabad vízfelületeink – így a Pécsi vagy a Malomvölgyi tó is rejt veszélyeket – felszín alatti áramlás, illetve meleg befolyások, források gátolhatják a jég hízását, csak a helyismerettel rendelkezők tudják, hol kell veszélyforrásra számítani.

Jegyzők döntenek

A szabályozás szerint a területileg illetékes jegyző hatáskörébe tartozik a szabad vizek jégfelületén való korcsolyázás engedélyezése vagy korlátozása. A korizók tapasztalata szerint ugyanakkor a gyakorlat az, hogy a jég fejlődésének időszakában általában nincsenek tiltó, vagy a veszélyre figyelmeztető táblák a partokon, amikor viszont alkalmasak lennének a körülmények, gyakoriak a korlátozások. Az előrejelzések alapján az elkövetkező napokban a jég gyarapodására lehet számítani a szabad vizeken. Ráadásul, mivel a tavak szélmentes napokon fagytak be, remény van arra, hogy tükörsima lesz a jégfelület.

Kihűlést hozhat a jégbaleset

Az különösen veszélyes, ha a jégen fedetlen és jelöletlen horgászlékek találhatók. Ha valaki egy ilyenbe beleesik, azonnal a segítségére kell sietni, mert a test nagyon hamar kihűlhet, a fagyos vizet 15 percnél tovább nemigen lehet kibírni. Ha nincs a közelben segítő, a legrosszabb megoldás a kapálózás, a legjobb, ha a bajba jutott hátra fekve, széttárt kezekkel, lassú mozdulatokkal próbál meg kikecmeregni. Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a szerencsétlenül járt korcsolyázót nem szabad azonnal túlfűtött helyre vinni, mert a gyors felmelegedés csak súlyosbíthatja az állapotát.

Címkék#Orfű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!