Közélet

2016.01.24. 17:45

Megálljt parancsolnak a kaptártolvajoknak

Kamerákkal, mozgásérzékelőkkel, nyomjelző radarokkal, a tehetősebb méhészek GPS-rendszerekkel védekeznek a kaptártolvajok ellen.

Kaszás E.

– Idén szerencsére kevesebb a lopás, ami talán annak is köszönhető, hogy a méhészek közül egyre többen védekeznek hatékonyan az ilyen jellegű káreseményekkel szemben. A kamerák rögzítik a mozgást, a kaptárokban elhelyezett mozgásérzékelő pedig azonnal jelez, ha megmozdítják a ládát – mondta érdeklődésünkre May Gábor Baranya megyei méhész szaktanácsadó.

Mint mondta, a hatékony védekezési módszerek kialakítására azért volt szükség, mert évente több esetben is előfordul, hogy komplett méhcsaládoknak veszett nyoma. Ezért örömmel üdvözölte a szakma, hogy a szaktárca támogatta a védekező megoldások alkalmazását.

Egy kaptár ára a 20 ezer forintot is elérheti, a benne lévő méhcsalád a 40 ezret, s ha pergetés előtt történik a bűncselekmény, a méz is kóstálhat ugyanennyit. Összességében tehát akár 100 ezer forint kár is érheti a tulajdonost kaptáronként. A lopásokat egyébként előszeretettel időzítik a méhek aktivizálódása előtti időszakra, tél végére, a tavasz első hónapjaira. Nem csoda, ha éppen ezekben a hetekben fújnak riadót a méztermelő gazdák.

Az elkövetők kilétére sajnos csak ritkán derül fény. Ennek oka részben az, hogy a tolvajoknak sokszor csak a kaptárban lévő mézre van szükségük, az azonosítható elemektől gyorsan megszabadulnak. A másik ok pedig az, hogy a gyanú szerint a tolvajok gyakran megrendelésre lopnak, az orgazdák pedig ugyancsak gyorsan eltüntetik az árulkodó nyomokat. A méhészeknek marad tehát a gyakori terepszemle, illetőleg a védekező módszerek kiépítése. A baranyai termelők egyébként nemcsak saját értékeikre figyelnek, a kollektív összefogás tovább növelheti a tolvajok ellen való védekezés hatékonyságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!