Közélet

2016.01.08. 18:45

Méltó jubileum lesz a Zrínyi-év

Magyar, török és horvát napot is tartanak majd az idei jubileumi Zrínyi Emlékünnepségen – jelentették be a város önkormányzatának és a Zrínyi Emlékbizottságnak a közös sajtótájékoztatóján a kisvárosban.

Kaszás E.

Mint ismeretes, idén 450 éve, hogy a várvédő Zrínyi maroknyi hős katonája élén a várból kitörve lelte halálát a török ostromlók gyűrűjében. Ugyanazokban a napokban, 1566 szeptemberének elején halt meg a világuralomra törő hódító, Szulejmán Szultán is.
– Egyértelmű és közös törekvésünk, hogy török és horvát partnereinkkel közösen méltó módon ünnepeljük meg a két történelmi személyiség halálát, illetve az ostrom évfordulóját – nyilatkozta lapunknak dr. Vass Péter polgármester.

A kerek évfordulós program kiemelt országos és nemzetközi figyelmet is kap, ezért – a hogy a horvát és a török fél már korábban megtette – a magyar kormány is megalakította a jubileumi emlékbizottságot. A Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. főigazgatója lett, a grémium munkájában öt minisztérium és kulturális tudományos szervezetek, valamint Szigetvár város képviselői vesznek részt.
A jubileumi esztendő jelentőségét emelte ki a tegnapi egyeztetés után dr. Gordan Grlic Radman, Horvátország nagykövete és Alattin Temür Törökország ideiglenes ügyvivője is.

Egész éves programsorozattal készül idén a kisváros a várvédő hősök, Zrínyi Miklós és katonái halálának 450 éves jubileuma alkalmából. Mint a város tájékoztatásából kiderült, az emlékév a tervek szerint február 13-án, Szigetvár török alóli felszabadulásának ünnepén kezdődik történészkonferenciával, irodalmi vetélkedővel, viselettörténeti bemutatóval, gasztronómiai és zenei esttel.
A programsorozat az ostrom napjainak, illetőleg Zrínyi és Szulejmán halálának pontos évfordulóján, Szeptember első harmadában csúcsosodik majd ki. Az ünnepséghez kötődően kerülhet sor tudományos, zenei, szépirodalmi, képzőművészeti pályázatok meghirdetésére, tudományos összejövetelekre, magyar, horvát és török fiatalok táborozására, katonazenekarok, korhű együttesek fellépésére, korabeli íjászversenyre, vadászatokra, Zrínyi-lakomára, s láthatja a közönség Moravetz Levente Zrínyi 1566 című rockmusicaljét, valamint Ivan Zajc Zrínyi című operáját. Az emlékév kiemelkedő eseménye lesz, amikor augusztus 1. és szeptember 7. között hagyományőrzők eljátsszák az 1566-os ostromot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!