Közélet

2016.01.16. 13:21

Meteor: Pécsen is látták a fényes hullócsillagot

Egy pécsi megfigyelésről számolt be olvasónk - a fényes csóvát húzó meteort az ország számos pontján látták péntek este, a tévétorony kamerája is elcsípte.

NL - Bama.hu (forrás: olvasónk, Időkép.hu)

"A barátom a Pósa Lajos buszmegállóban állt és Gyárváros felé nézve hihetetlen fényekre lett figyelmes" - írta szombaton bélelőtt olvasónk, Izabella. A péntek esti meteor "csíkot húzott maga után, kéket és zöldet, majd lehetett látni, hogy szétrobban" - részletezte a jelenséget olvasónk, akinek a barátja mesélt az esetről.
(Olvasónk korábban péntek reggelre tette az esetet, de azóta pontosította a részleteket - a cikket ennek megfelelően módosítottuk. A szerkesztő)

Forgalom az égen

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A bal felső sarokban egy fényes csík - ez látszott a TV-toronyból a péntek esti meteorból (fotó: Időkép.hu/Pécsi TV-torony kilátó)
[/caption]

A pécsi TV-torony kilátóján működő webkamera pénteki képeit visszanézve is látható egy pillanatra, ahogy 18 óra 55 perc 16 másodperckor belehasít egy tűzgömb az ég sötétjébe. Csakhogy a meteor látszólag pont a kép bal felső sarkának feliratát találja el, de aki erősen figyel, láthatja felvillanni a "január 15." dátum és az óra jelzése között.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Budapesti felvétel egy meteorról, amely péntek este sokaknak feltűnt (az Időkép.hu fotója)
[/caption]

Az Időkép.hu híre szerint az ország több pontján is látták a jelenséget, de vélhetően egy másik meteort figyeltek meg pénteken este. 3-4 másodpercig látható tűzgömböt lehetett megfigyelni pénteken este, 5 perccel 7 óra előtt - írják.

Ön is látta a hullócsillagot? Kommentben elmondhatja, milyen volt! Ha fotója, videója van, jelezze emailben a [email protected] címen!

A több kamera által rögzített jelenségről (amelyről videó is látható az Időkép oldalán) Budakalászról, Alsóőrsről, Ceglédről és Kecskemétről is érkezett jelentés egyebek közt.
A leglátványosabb felvétel egy budapesti időjárásfigyelő kamera képén látható, ezt a Széchenyi-hegyről rögzítették.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!