Közélet

2016.01.18. 11:33

Milliárdok kellenének a pécsi tüdőszanatóriumra

A tüdőszanatórium a Mecsek tetején egykor Pécs büszkeségei közé tartozott. A Mandulás park melletti erdőségben az öt- hektáros kert és hatalmas épület áll napjainkban is, bár már korántsem olyan gondozottan, mint a régi szép időkben. Portaszolgálat működik a bejáratnál, és a 34-es busz állandó megállója található az épület főbejárata előtt.

Mészáros B. Endre

Hat esztendeje vált lakatlanná a kórház, s azt gondolnánk, ilyen messze a várostól széthordták már innen a vaselemeket, és csak egy kísértetromot találunk. Ezzel szemben az épület csaknem ugyanolyan, mint amikor betegellátó intézményként funkcionált, minden ablaka ép, az alsó szintet végig mindenütt rácsozat védi, kamerák figyelik a környéket, és a vakolat is csak néhány helyen hiányos. Hogy mi van odabent, az más kérdés, két éve bent járt egy stáb és a pusztulás lehangoló felvételeit tette aztán fel a világhálóra.

A létesítményt az 1960-as években építették az országos tbc-ellenes kampány részeként. Az alig három évtizeden át használt ingatlant a kiköltöztetés előtt, közvetlenül az ezredforduló után másfél milliárd forintra értékelték, s azért kellett innen az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, betegeknek 2008-ban távozni (168 dolgozónak és 144 ágynak kellett új helyet keresni), mert félmilliárd forintba került volna a kórház rendbetétele, fűtéskorszerűsítése, és egyéb aktuális javítása. Egy esztendőn át még ezt követően kardiológiai utógondozóként üzemelt 40 ággyal, aztán 2009 januárjában teljes egészében kiürítették. (A tüdőszanatórium ágyai a megyei kórház Rákóczi úti telephelyére, az Irgalmas rendhez, valamint a harkányi gyógykórházba kerültek át.)

A tüdőszanatóriumot éveken át próbálták értékesíteni, de a másfél milliárd forintos kikiáltási ár a félmilliárdos felújítási költségekkel nem volt kellően vonzó. Így az ingatlan 2012-ben a megyei önkormányzattól átkerült a GYEMSZI-hez, (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet), jelenleg pedig jogutódja, az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) a vagyonkezelő.

Itt tudtuk meg, hogy az épület jelenlegi funkciója szerint a Janus Pannonius Múzeum ideiglenes raktára. A biztonságát 24 órás őrszolgálattal, távfelügyelt riasztóberendezéssel védik, és állandó megbízott gondnok végzi el a kisebb karbantartási munkákat, az időszakosan felmerülő jelentősebb állagmegóvási munkákról pedig a tulajdonos ÁEEK gondoskodik. Miután azonban az ingatlan a Janus Pannonius Múzeum ideiglenes raktára, illetve a Tüke Busz közforgalmú buszmegállója és buszfordulója, így a hasznosítása csak a funkciók elköltöztetésével valósulhatna meg. Mostanában az ingatlan értékesítésére nem adtak ki pályázatot, így az utóbbi tíz esztendőben nem készült értékbecslés sem az eladási áráról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!