Közélet

2016.01.09. 18:58

Most még jól jöhet a védőoltás

A légúti megbetegedések mellett a calici vírus okoz gondokat.

H. Zs.

Továbbra sincs influenzajárvány a megyében, sem a gyerekek, sem a felnőttek körében nem jelentkeztek a tünetek – a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának jelentése, illetve a háziorvosok tapasztalatai alapján. A vírus jelenlétét a megyében továbbra sem sikerült igazolni. A legtöbb influenzaszerű megbetegedés továbbra is a 15–34 évesek között fordult elő, emellett emelkedett a 35–59 éves korcsoport aránya is.

Az elmúlt évek tapasztalatai és statisztikái alapján az influenzajárvány tetőzése általában februárra várható, így a háziorvosok szerint még van értelme az influenza elleni védőoltás beadatásának. A vírusokkal szembeni védettség két hét alatt alakul ki.

Európában hasonló a helyzet a itthonihoz, a legtöbb országban szintén alacsony az influenzás betegek száma, ugyanakkor az elmúlt időszakban minimálisan emelkedett a pozitív légúti minták száma.

A megyében a hasmenéses, hányingerrel, hányással járó megbetegedések száma emelkedett meg jelentős mértékben, ezáltal közösségi járványokat is okozott a calici vírus. A járványügyi szakemberek szerint további megbetegedésekre is lehet számítani, elsősorban az iskolás és óvodás korú gyermekek körében.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!