Közélet

2016.01.26. 12:50

Óriásberuházás a pécsi egyetemen

Huszonnégymilliárd forintot biztosít a kormány a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseihez – új tömb is épülhet.

Fülöp Zoltán

Német, iráni, norvég, indonéz

A külföldi diákok, nem túlzás ezt mondani, a világ minden tá­járól érkeznek Pécsre. Bár az oktatás nyelve minden képzésen elsősorban az angol vagy a német, ez nem jelenti azt, hogy csak ezen két nyelvterületről jönnének fiatalok. A legtöbben mindazonáltal Németországból érkeznek a Pécsi Tudományegyetemre tanulni (összesen 751-en), Irán második helye már meglepőbb (289 diák), a harmadik helyen Norvégia található (266 fiatal). A lista másik végén egzotikus országokat találunk: egy-egy diák érkezett például Kenyából, Indoné­ziából, Zimbabwéból, Szuzdánból, Új-Zélandról, de az Egészségtudományi Karon tanul egy nyugat-szaharai fiatal is.

Összesen huszonnégymilliárd forint költségvetési forrást kap a Pécsi Tudományegyetem (PTE) campusfejlesztésre 2019-ig – jelentette be a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a baranyai megyeszékhelyen. Hoppál Péter sajtótájékoztatón kiemelte: az összeget több lépcsőben a PTE és az egyetem orvoskara idegen nyelvű képzéseinek kapacitásfejlesztéséhez biztosítja a kormány.

Ahogy lapunk is többször megírta, a PTE vezetésének határozott célja a külföldi hallgatók számának jelentős növelése. A terv Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi pécsi látogatásakor kapott új lendületet: a kormányfő ugyanis határozottan az elképzelés mellé állt. A „mellé állás” mostanra változott valósággá – a bejelentett támogatási összegből ugyanis a közeljövőben megvalósulhatnak azok az infrastrukturális beruházások, amelyek mindenképpen szükségesek a tervek végrehajtásához.

Bár konkrétumokról nem esett szó, úgy tudjuk, hogy részint felépülhet az az új épület az orvoskaron, amelyről már lapunkban is írtunk (s amely a jelenlegi, Szigeti úti tömb mögött kapna helyet), részint megvalósulhatna a mostani elméleti tömb rekonstrukciója, részint pedig az egyetem más karain is elkezdődhetnének beruházások. A fejlesztés az épületeken túl a személyi állományt is érintheti – a több diák ugyanis a hatékony tanítás érdekében a jelenlegi oktatógárda növelését is feltételezi.


Nem csak az orvosi kar a célállomás

A külföldiek körében az orvosi képzés a legnépszerűbb: elég csak végigsétálni a kar auláján ahhoz, hogy leszögezhessük, ide járnak a legtöbben – magyar szót szinte alig hallani az ott üldögélőktől. Ez nem véletlen: ebben az évben ide összesen 1878 külföldi iratkozott be. Ugyanakkor immár nem csak ez a képzés pörög: a mostani tanévben a külföldiek negyede a Pécsi Tudományegyetem valamelyik másik karán kezdte tanulmányait. A Bölcsészettudományi Kar a második legnépszerűbb a maga 160 diákjával, de nincs sokkal lemaradva mögötte a Műszaki és Informatikai Kar, ahova 131 külföldi jár. A képzeletbeli bronzérem a közgázé, itt 113-an tanulnak.


Évi ötmilliárd

Immár tendencia, hogy évről évre egyre több külföldi diák tanul a Pécsi Tudományegyetemen – az idei tanévben például nagyjából négyszázzal többen vannak, mint tavaly, számuk eléri a 2500-at. Ez önmagában is jó, hiszen pontosan mutatja a pécsi diploma értékét, ám nem mellékes az sem, hogy ezek a külföldi fiatalok rengeteg pénzt költene el a városban (a tandíjukon felül). A legutóbbi, ezt vizsgáló kutatás szerint egy évben nagyjából ötmilliárd (!) forint kiadással számolhatunk – ebben benne van az albérletköltség mellett a napi étkezésre, szórakozásra, közlekedésre elköltött pénz is. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy a város több területen is rengeteget profitál az itt tanuló diákokból.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!