Közélet

2016.01.02. 17:30

Összeverődtek a baglyok Mohácson

A belvárosban egy fán 15 példány várta, hogy leszálljon az éj.

dg (bama.hu)

A baglyok nem azok, amiknek látszanak - Briggs őrnagy hozta ezt az üzenetet Dale Cooper különleges ügynöknek a kultikus Twin Peaks című sorozatban, amikor az állandó, értelmetlen galaktikus zajban értelmes üzenetet találtak. Nos Mohácson a baglyak igenis bagolynak látszódtak szombat délután a Mészáros utcában. Tizenöt példányt számoltam meg egy fán, miután a szokásosnál is több madárürüléket próbáltam kikerülni a járdán. Két helyi asszony hívta fel a figyelmemet, hogy a fán baglyok ücsörögnek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] fotó: dg
[/caption]

És, hogy mit kereshettek ezek a példányok ott, kis utánaolvasással kiderült, hogy az Erdei fülesbagoly a lakóhelyünk közelében akár csoportosan is telepekbe verődik. A lakótelepeken elszaporodhatnak a pockok, egerek, patkányok, csótányok, egyéb velünk “szimbiózisba” keveredő állatok, melyek ezzel együtt megjelennek a táplálékláncban. Nos a baglyoknak ekkor jön el az idejük. A fülesbaglyok városi megjelenése nem számít tehát ritkaságnak, a téli hónapokban elsősorban a táplálék könnyebb megszerzése miatt felkeresik a városokat, és csoportosan ott telelnek át.

A fülesbaglyok repülés közben alig láthatók, miután éjszakai életmódot folytatnak, azaz csak a sötétség beállta után indulnak el nesztelen szárnycsapásokkal zsákmányszerző útjukra.

Címkék#madarak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!