Közélet

2016.01.31. 18:57

Tízmilliókat fizettek a jegy nélkül utazók

Összesen harminchatmillió forintot fizettek a jegy vagy bérlet nélkül utazók Pécsett – sok ezren próbáltak meg bliccelni.

Zsigmond József

Tavaly több mint tizenháromezer esetben próbáltak meg ingyen utazni a pécsi helyi járatú buszokon, ám lebuktak (természetesen van, akit többször is elkaphattak). Mint megtudtuk, 1109-en választották azt, hogy a helyszínen rendezik a bírságot. A többi esetben vagy ügyfélszolgálaton, vagy csekken, vagy számlára történő utalással fizettek a delikvensek. Az így befolyt összeg 36 millió forint volt. Amennyiben nem fizetett a szabálytalankodó, azok az ügyek végrehajtásra kerültek.

A Tüke Busz – míg hozzátartozott a szakterület – ügyvédi irodát bízott meg a kintlévőségek kezelésével. Ettől az évtől a Biokom Pécsi Mobilitási Központja vette át a feladatot. Ez a cég is hasonlóan fog eljárni a kintlévőségek behajtása terén. A szolgáltatóváltás ellenére, a Tüke Busz működése alatt keletkezett, ki nem fizetett pótdíjakkal kapcsolatos végrehajtási eljárások indítása most is folyamatos a cég által megbízott ügyvédi iroda által.

A befizetések a szabálytalankodók esetében vagy egy összegben, vagy részletekben történnek. A legnagyobb befizetett összegek a tavalyi évben 100–150 ezer forint között mozogtak (ez készpénzes vagy csekkes fizetés esetében is így volt).

Tizenkét ellenőr

Jelenleg tizenkét ellenőr teljesít szolgálatot a Pécsi Mobilitási Központnál, amelyet hamarosan két fővel bővítenek majd. Ha valaki érvényes jegy, illetve bérlet nélkül utazik és lebukik, akkor tízezer forint helyszíni bírságra számíthat. Mint megtudtuk, több tucat olyan notórius bliccelő van, akit már név szerint is ismernek az ellenőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!