Közélet

2016.01.20. 17:07

Veszélyes fenyőfák miatt aggódnak

A volt tüdőszanatórium udvarán lévő tucatnyi nagyméretű, korhadt fenyőtől félnek a környék lakói, mert szerintük bármikor kidőlhetnek. Lapunktól kértek segítséget, kinek és mikor kell intézkednie a kivágással kapcsolatban.

Hajdu Zsolt

Két hete, az ónos esőt követően dőlt ki az Erdész útra a volt tüdőszanatórium udvaráról egy több mint tízméteres fenyőfa – jelezték olvasóink.

– Még szerencse, hogy abban az időszakban nem parkolt egyetlen autó sem a közelében, illetve senki sem gyalogolt erre, mert így nem történt komolyabb baleset – mutatta a helyszínt az egyik lakó. – A nagyméretű fatörzs feldarabolását is az egyik szomszéd végezte el.

A volt tüdőszanatórium hatalmas parkjában legalább tucatnyi 10-15 méteres elöregedett fenyőt mutatnak a kerítés közelében. Ezek szerintük szintén elöregedtek, korhadtak, balesetveszélyesek. Mint mondják, ha lehet, nem is közlekednek erre, sem gyalog, sem autóval, mert nem tudni, mikor dől ki a következő fenyő, vagy törik le róla egy nagyobb ág.

A lakók tanácstalanok, hogy kihez forduljanak segítségért, mert telefonos érdeklődésükre annyi tájékoztatást kaptak a volt tüdőszanatórium vagyonkezelőjétől, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK), hogy átvizsgálják a területen lévő fákat, és intézkednek. Az itt élők szerint eddig semmi nem történt.

Lapunk kérdésére Bene Zsolt, az ÁEEK kommunikációs vezetője elmondta, megindították a beszerzési eljárást a veszélyes fák kivágásával kapcsolatban.

– Az eljárás lefolytatása és a szerződés megkötése után harminc napon belül megtörténik a veszélyes fák kivágása. Igyekszünk a jogszabály adta keretek között a lehető legrövidebb időn belül intézkedni a helyzet megnyugtató rendezése érdekében – mondta Bene Zsolt.

Hasonló esetben a lakók jelezhetik az önkormányzat jegyzőjének is a problémát, a dokumentumhoz olyan fotókat is kell csatolni, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy valóban fennáll a veszélyhelyzet.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, a tűzoltókat is riaszthatják az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető fák kivágásához, eltávolításához, amelyek a közúti vagy a gyalogosforgalmat akadályozzák, zavarják, vagy oktatási intézmények területén helyezkednek el és balesetet idézhetnek elő.

A fák kivágására szakosodott vállalkozások csak a helyszín felmérése után adnak árajánlatot a munkára, általánosságban elmondható, néhány tízezer forinttól indulnak az árak.

A jegyző kötelezheti a tulajdonost

A fás szárú növények védelméről szóló önkormányzati rendelet szabályozza Pécsett az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető fák – többek között a kiszáradt fák – kivágását. Ez alapján a tulajdonos köteles haladéktalanul gondoskodni a fák eltávolításáról, illetve három napon belül bejelenteni a jegyzőnek a veszélyeztetés tényét, valamint a kivágást. A bejelentéshez fotót is kell mellékelni a balesetveszélyes fáról.

Szintén ez a rendelet szabályozza: lakossági bejelentés esetén a jegyző határozatban kötelezheti a kivágásra az érintett tulajdonost, amennyiben a fa veszélyezteti az élet- vagy vagyonbiztonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!