Közélet

2016.01.30. 15:40

Világháló: a gerincvezeték mindenütt kiépült

Eltűntek a fehér foltok a megye szélessávú internetes hozzáférési térképéről, minden területen csaknem száz százalékban kiépítették a lakott részeken a világhálóhoz a gerincvezetéket.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Tegnap zárult az utolsó nagy térségi fejlesztés, egy 2,4 milliárd forintos program, mely a legkorszerűbb föld alatti optikai kábelekkel vitte el egy pécsi székhelyű vállalkozás olyan helyekre a netes hozzáférést, ahol eddig a hálózat kialakítása nem volt gazdaságos. A költségek 70 százaléka az Európai Uniótól érkezett, de saját erőből is hozzá kellett tenni 700 milliót, ami a piaci viszonyokat tekintve az érintett területeken nem volt kockázatmentes. A régió jellemzően elszórt aprófalvak alkotta területeiről van szó (sellyei, siklósi, kardoskúti, bajai, nagyatádi kistérség), s ily módon Baranyában több mint negyven újabb települést és mintegy 15 ezer embert kapcsoltak be a világ informatikai hálózatába.

Sellyei, vajszlói, kistótfalui csomóponttal 220 kilométer gerincvezeték épült meg most a megyében (további 140 kilométert pedig a két szomszédos megyében fektettek le), melynek egyelőre a tesztüzeme zajlik, a háztartások, vállalkozások pedig majd a helyi szolgáltatókon keresztül tudnak rákapcsolódni. Az önkormányzatok, a közoktatási intézmények, Integrált Közösségi Szolgáltató Terek viszont közvetlenül ráköthetnek máris a gerincvezetékekre, az iskolások tehát azonnal élvezhetik a beruházás előnyeit.

Megmozgatja a gazdaságot is

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke úgy összegzett a tegnap lezárt beruházásról, hogy csak azok tudják ezt igazán értékelni, akik az érintett területeken laknak, és a segítségével most visszakerülhetnek virtuálisan és a gyakorlatban is a gazdasági vérkeringésbe. Egyben hozzátette, ez a beruházás óriási lökést ad ahhoz, hogy 2018-ig Baranyában teljesüljön az európai norma, miszerint a megye minden otthonából elérhetővé válik az internet. Egyúttal hozzájárul ahhoz is, hogy egyenletesen osszák el a térségben azt a 38 milliárd forintos uniós fejlesztési összeget, melynek döntő többségét egyébként munkahelyteremtésre szánják.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!