Közélet

2016.01.10. 17:03

Visszatér az igazi tél

Szerdától egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, pénteken egy mediterrán ciklon teheti emlékezetessé az időjárást. Többfelé akár 15-25 cm hó is lehullhat

bama.hu (Forrás: idokep.hu)

A hét eleji szinte kora tavasziasan enyhe időt követően szerdától északira, északnyugatira fordul a kontinens fölött a légáramlás, napról napra hidegebb lesz, a hét végére visszatér a tél.

A lezúduló hideg levegő a mediterrán térségben várhatóan egy aktív ciklont generál majd, mely csütörtökről péntekre virradóra meg is érkezhet a Kárpát-medencébe.

Mediterrán ciklonról lévén szó, most még igen nagy a bizonytalanság a várható csapadék mennyiségét és halmazállapotát illetően, ugyanakkor van esély arra, hogy az ország jelentős része ismét fehérbe öltözzön, megfelelő ciklonpálya esetén többfelé akár 15-25 cm hó is lehullhat.

Mindehhez erős, viharos szél társulhat, így bizony komoly hófúvásra, hóakadályok kialakulására is jelentős esély mutatkozik.

A ciklon távolodtával a hétvégén igen hideg levegő öntheti el a Kárpát-medencét, nagyon erős fagyok jöhetnek, éjszakánként helyenként akár -15 fok alatti hőmérséklettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!