Közélet

2016.02.09. 18:54

A telt ház ellenére is csak a vendégek járnak jól a torkos csütörtökön

Az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció egyre kevesebb vállalkozásnak „fér bele”.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Jóval kevesebb baranyai étterem csatlakozott ezúttal az országos mozgalomhoz: míg tavaly 24, addig idén csak 15 helyszínen ehetünk fél áron Baranyában. Hétfő estig nyolc pécsi, egy komlói, egy bükkösdi, egy kővágótöttösi, egy mohácsi, egy pécsváradi, egy szászvári és egy villányi vendéglátóhely jelezte a Torkos Csütörtök rendezvény hivatalos honlapján (www.torkoscsutortok.itthon.hu), hogy február 11-én ötvenszázalékos árengedménnyel várja vendégeit. Mivel az éttermi regisztráció kedd este hat órakor zárul, újabb csatlakozókra már nem igazán lehet számítani. Érdemes tehát időben helyet foglalni az érintett intézményekben, hiszen hamar elfogyhatnak a szabad asztalok.

Jó hír viszont, hogy a 15 jelentkező vendéglátóhelyből tízben lehet SZÉP-kártyával is fizetni, majdnem az összes gyermekbarát, és hat helyszínen háziállatokat is fogadnak. A választási lehetőség idén is a teljes À la carte kínálatra vonatkozik, külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.

A csökkenő tendencia amúgy nemcsak a megyére, de az egész országra jellemző. Az első évben, amikor megrendezték a féláras napot, 500 vendéglátóhely csatlakozott, majd ez a szám 1300-ra nőtt. Három éve ezzel szemben már csak 840, 2014-ben pedig 600 étterem tartott Torkos Csütörtököt. Idén az első hétben 300 vendéglátóhely jelezte szándékát, a végső létszám a mai határidő lejárta után alakul ki.

Az akció nem minden italt érint

Bár az alapelvek maradtak, idén életbe lépett egy új szabály is. Az akció során az alkoholtartalmú italokat már nem lesz kötelező fél áron adni, azonban minden másra, a teljes étel- és alkoholmentesital-fogyasztásra továbbra is ötvenszázalékos kedvezményt kell adniuk a csatlakozó vendéglátóhelyeknek. A feltételtől pozitív irányba természetesen eltérhetnek, vagyis továbbra is nyújtható az alkoholtartalmú italokat is magában foglaló teljes számla végösszegéből ötvenszázalékos kedvezmény. Ez azonban nem kötelező. Érdemes tehát ennek tudatában számolni a végösszeggel, illetve tájékozódni az adott étteremben az italokra vonatkozó kedvezmények mértékéről.

Egy helyi étterem sem hosszabbít

Főként a vendéglátóhelyek számára fontos információ, hogy – mivel a Torkos Csütörtök az új ízek megismerésén túl az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció, így – olyan szolgáltatók, akik kizárólag házhoz szállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne. A csatlakozási feltételek szerint a helyben fogyasztást is lehetővé tevő vendéglátóhelyeknek elvitelre vagy házhoz szállítással nem kötelező kedvezményt adniuk, de megtehetik.

Az akció ráadásul – bár alapvetően egynapos – meghosszabbítható. Sajnos, végignézve a listát, erre egyetlen helyi étterem sem vállalkozott, így Baranyában csak csütörtökön ehetünk fél áron.

Megéri-e?

Először csatlakozott az akcióhoz a szászvári Főtér Kávézó és Étterem. Kérdésünkre elmondták, a helyiség új üzemeltetője, az önkormányzat úgy döntött, hogy (az anyagi hátrány ellenére) a népszerűsítés érdekében bevállalják a féláras napot. Mivel a helyi specialitások iránt van kereslet, egy különlegességekkel kibővített étlappal készülnek a napra. Az érdeklődés nagy, már most 80 foglalásuk van. Régi résztvevő viszont a pécsi Ledina Cukrászda és Étterem, hiszen már szinte a kezdetektől minden évben szerepel a csatlakozók listáján. Nagy Zsolt üzletvezető úgy véli, reklámértéke nyilván van a dolognak, hiszen már múlt héten telt házuk lett, pénzügyi szempontból viszont nem jó üzlet a féláras akció. Az ezen az egy napon érkező vendégek ugyanis nem jönnek vissza, ők pedig aznap anyagáron értékesítenek mindent, így nincs is hasznuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!