Közélet

2016.02.23. 10:01

Civilek tilatkoznak a Zsolnay úti házbontások ellen

A Város Mindenkié Pécs (AVM Pécs) csoport aktivistái tiltakoznak a Zsolnay úti házbontások miatt. Az ott élők szerint jogcím nélküli lakásfoglalóknak minősítették őket, s az önkormányzat bontani akarja a házakat.

Hajdu Zs. (DN)

Tegnaptól egy nagyméretű molinó hirdeti a pécsi, Zsolnay Vilmos út 23-as épületének falán: „Eddig itt éltem – mostantól itt fogok!” A hatalmas nyíl pedig egy sátorra mutat. A másikon pedig „Lakhatást, ne zaklatást” kérnek a lakók, akik még a nyáron kapták kézhez a kilakoltatási végzést. A város által indított Schlauch-program keretében történtek az intézkedések.

– Harminc éve ebben a házban élünk, összesen három család – mondja a házigazda. – A lakások a közelmúltban lettek felújítva, most pedig le akarják bontani. Egy határozattal átminősítettek minket jogcím nélküli lakásfoglalónak, és felszólítottak, hogy költözzünk ki. Nem vagyunk hajlandók sátorba költözni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az egyik érintett lakás belülről: tiltakoznak az eljárás ellen
[/caption]

A Város Mindenkié Pécs (AVM Pécs) csoport aktivistái felkarolták a kilakoltatottak ügyét. A bontás alatt álló Zsolnay Vilmos út 13-as számú ház előtt is molinókkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a városvezetés úgy tervezi elbontani a környéken lévő leromlott szociálisbérlakás-tömböket, hogy látszólag sem az ott élők sorsáról, sem a bérlakásállomány pótlásáról nincsen elképzelése.

Tegnap a lakók véleményét, észrevételeit hallgatták meg az AVM Pécs aktivistái, tájékozódtak a jogi helyzetükről, illetve tanácsokat adtak a kilakoltatási eljárásra vonatkozóan. Kedden és szerdán folytatódik a tiltakozás.

Rendeznék a környéket, a városképet

Egy hónapja indult el a Schlauch Imre Városrendezési Program, amelynek célja a városképi összhangot rontó ingatlanok eltüntetése. A közelmúltban megkezdődött az első ingatlan bontása is, a 2010-es EKF-program során a Kodály Központtal szemben lévő régi tömbházat egy deszkakerítéssel takarták el, majd a lakókat is elköltöztették.

A Város Mindenkié Pécs csoport 2015. októberben alakult, olyan hajléktalan emberek és szövetségeseik részvételével, akik tenni akarnak a mindenki számára elérhető, méltó lakhatásért. Az eddigi kezdeményezésektől megkülönbözteti a csoportot, hogy tagjai többsége hajléktalanságban, illetve lakásszegénységben élő ember. Az AVM Pécs megpróbálja összegyűjteni, mely ingatlanokat érinti még a bontás, mert kérdésükre nem kaptak választ a várostól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!