Közélet

2016.02.01. 16:07

Hadapródiskola állt egykor az orvoskar helyén

Pompázatos, Alpár Ignác által tervezett neobarokk épületből lett egy sablonos kocka.

Babos Attila

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb és legjobb híre Péccsel kapcsolatban az volt, hogy több év alatt 24 milliárd forintot kaphat a Pécsi Tudományegyetem a kormánytól egy új campus kialakítására – és a jelenlegi felújítására –, és így mód nyílik elsősorban az orvostudományi kar külföldi hallgatói létszámának akár megduplázására is. A pénzt Pécs a Modern Városok Program keretében kapja meg.

Az orvoskar kétségkívül az egyik legelismertebb egysége a pécsi universitasnak, azonban a város építészetileg egyik legfájóbb emléke is egyben.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Így nézett ki az épület a harmincas években...
[/caption]

Ahogyan arra több olvasónk személyesen is emlékezhet – gyerekeik, unokáik azonban már talán hírből sem tudják –, az egykori POTE helyén korábban egy egészen másfajta iskola működött, és egy egészen másfajta épület állott. Az 1898-ra megépült pécsi hadapródiskola épületét azonban a múlt század hatvanas éveiben a csupasz falaira verték szét, és „modernizálták”. A kivételes szépségű, kétszárnyú neobarokk épületet Alpár Ignác tervezte, és egyes vélemények szerint a térség, de talán az egész Dunántúl legszebb, páratlan épülete volt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] ... és ilyen manapság. Sokak szerint Pécs komoly értéke veszett el
[/caption]

Az építkezés 1897 őszén kezdődött, fővállalkozója budapesti volt, de alvállalkozóként sok pécsi iparos is jelentős munkát kapott. Összesen négymillió téglát használtak fel, volt nem is egyszer, hogy ezer munkás is dolgozott egyszerre a területen. Az épületegyüttes aztán végül egy év alatt, 1898 augusztusára készült el.

Az átépítéssel nyilvánvaló célja volt az akkori vezetésnek a pompázatos épület eltüntetése, amely emlékeztette az erre haladókat a polgári értékekre, egy „régi világra”. A munka végül 1965-ben indult meg, és öt évig tartott – érdekesség, hogy a közvetlen szomszédságában felépülő, első Szigeti úti tízemeletes panelház 1969-ben lett készen. A palota díszes homlokzata, lágy vonalai helyett egy szögletes kubatúrát kapott az orvoskari elméleti tömb, az építész Borosnyai Pál volt.

Kedvelt villamosmegálló

A neobarokk stílusú, háromemeletes főépület E-alakú volt. Négyszáz hallgató számára épült, százhatvan helyiséget alakítottak ki benne. A földszinten kaptak helyet az ebédlők, a tánc- és énekterem, a biliárdszoba, társalgó, olvasószoba. A bejárat és lépcsőház mögötti részen tornatermet, vívó- és céllövőtermeket alakítottak ki. Az első emeleten voltak a tantermek, a második és harmadik emeleten a 20-30 ágyas hálótermek.

Többeknek az ugorhat még be az átépítés előtti időkből, hogy ide, a hadapródiskola elé érkezett meg a legnépszerűbb pécsi villamos, a Zsolnay-gyár, illetve a Balokány és a Tüzér utca között közlekedő favázas csilingelő.

Tiszthiány volt

Törvény írta elő 1868-ban az önálló magyar honvédség felállítását, amelyhez mindenekelőtt tisztikarra volt szükség. A fővárosban ott volt a Ludovika, ám nem győzte a képzést, olvasható Pilkhoffer Mónikának a Pécsi Szemlében megjelent (a PTE honlapján is fellelhető) összefoglalójában.

A tiszthiány a század vége felé megközelítette országosan az ezer főt, ezért 1897-ben törvény rendelkezett arról, hogy három újabb iskolát kell létrehozni. A város az akkori Szigeti országút mellett jelölt ki egy húszholdas területet. A telkeket az állammal közösen vették, az építkezést az állam fizette. A pécsi hadapródiskolát 1918-ban az ország nyugati részébe telepítették, 1922-ben, a szerb megszállás után költözhetett vissza. Neve több ízben változott, 1944 végén újra áthelyezték, akkor Sopronba, de egy év múlva ismét Pécsett működött. Az épületet 1956-ban adták át az egyetemnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!