Közélet

2016.02.16. 19:15

Ismét foglalt a pécsi főtér március 15-én

Újra nyilvános konfliktus lehet abból, hogy a nemzeti ünnepen nem tüntethetnek a pécsi főtéren civilek. Tavaly a bíróságnak kellett kimondania, hogy nekik is helyük van a téren. Ha kell, ismét elmennek idáig. Arról, hogy a város milyen programot tervet a Széchenyi térre nem kaptunk információt.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Úgy látszik, a pécsi főtér március 15-re való lefoglalásában nincsen szerencséjük a kormányellenes tüntetést szervezőknek. Emlékezhetnek olvasóink: tavaly kisebb botrány volt abból, hogy a rendőrség nem vette tudomásul, hogy a civilek a főtéren akarnak tüntetni, mert addigra már a nemzeti ünnepre szervezett hivatalos pécsi városi programok miatt lefoglalták a teret. A civilek emiatt bíróságra mentek, ott mondták ki, hogy nekik is helyük van a téren.

A történelem ismétli önmagát. Idén sem vette ugyanis tudomásul a rendőrség a március 15-re a pécsi Széchenyi térre szervezett kormányellenes tüntetés bejelentését, erről lapunkat Heindl Péter szervező tájékoztatta. A pécsi jogvédő azt mondta, hogy az internetadó elleni tüntetések során összejött pécsi civilekből álló csapat szeretne tüntetni idén is a nemzeti ünnepen a már-már „szokásos” pécsi helyszínen, a főtéren. Ugyanakkor kiderült, hogy – csakúgy mint tavaly – azt már az egyik pécsi önkormányzati cég lefoglalta. Ha kell, ők idén is bírósághoz fordulnak, már csak azért is, mert szerinte tavaly sem volt gond abból, hogy ott tüntettek, ahol az ünnepi programok is zajlottak, mindenféle rendbontás és atrocitás nélkül zajlott le egy egyébként szerinte nagyon sikeres rendezvény, kormányellenes demonstráció, és ilyenre készülnek most is, ugyanis szerinte sajnos most is van mi ellen tiltakozniuk.

Lapunk nem hivatalosan úgy tudja, hogy jelenleg nincs tervezve városi program a Széchenyi térre.

Kossuth, ''48-as

Kerestük ugyan az elmúlt napokban az ünnepi pécsi városi programokat szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft.-t, de a cégtől nem kaptunk választ lapzártánkig. A ZSÖK-től azt kérdeztük, mikorra és mely helyszínekre szerveztek programokat.

A közterületekért felelős Biokom NKft.-t is megkerestük azzal, hogy hová, mely helyszínekre hagytak jóvá közterületfoglalási engedélyt. Mint megtudtuk, évek óta bevett gyakorlat, hogy Pécs városa a saját városi rendezvényeire több helyszínt foglal le. Ezeket a területfoglalásokat is a Kulturális és Köznevelési Bizottság hagyta jóvá a korábbiakban.

Mi nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy az idei pécsi március 15-i programok helyszínei a Kossuth és a ''48-as tér lesznek.

Megegyezhetnek?

A Pécsi Rendőrkapitányságot is kerestük tegnap, de tőlük sem kaptunk azzal kapcsolatosan választ, hogy mely területekre vonatkozóan vettek tudomásul rendezvény-bejelentést Pécsett március 15-i dátummal. Heindl Péter azt mondta, mint tavaly, a Szent István, illetve a Dóm teret ajánlották fel nekik, de ők a Széchenyi térre szeretnek menni. A civilek nem tudnak róla, de olyan információt is kaptunk, hogy a napokban akár megegyezhet egymással a szervezői csoport és a ZSÖK, így lehetséges, hogy nem kell majd bíróságra menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!