Közélet

2016.02.05. 20:03

Kétségek és aggodalmak az új építési szabályok körül

Még mindig nem született általánosan elfogadott megoldás a kormány elképzelésére, miszerint 300 négyzetméter alatt engedélyhez nem, csak bejelentéshez kötnék a lakásépítéseket.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A kormány tervei szerint a 300 négyzetméter alatti lakásépítésekhez csak bejelentéshez kötelezettségre lenne szükség. A tavaly decemberben közzétett jogszabályi változás kapcsán élénk szakmai és társadalmi vita indult, aminek végén a hét közepén a következő kijelentést tette Lázár János miniszter: „Magyarországon kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít, az építkezésért a tervező viseli a felelősséget.” Az új előírások szerint a megbízó szerződik az építésszel, akinek egy egyszerűsített kiviteli tervet kell készítenie, azt be kell jelentenie az önkormányzatnál, majd a tudomásulvétel után az építkezés megkezdődhet. A miniszter bejelentése szerint a kormány az építészkamarával közösen létrehoz egy szerződésmintát, megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt, vagyis az építész lesz felelős az építkezésért. Az építésznek minden helyi és országos szabályt be kell tartania, ami garancia arra, hogy ne épüljenek olyan létesítmények, amelyek rontják a város-, illetve faluképet.

A szomszéd már csak a falak növekedését látja?

Átgondolatlannak és nagyon hirtelennek tartja az új szabályok bevezetését Dévényi Sándor Kossuth-díjas és Pro Civitate díjas építész. „Több mint egy éve zajlott az egyeztetés a kormányzat és az építész szakma képviselői között azzal a szándékkal, hogy egyszerűsítsük az építési engedélyeztetés bonyolult, sokszor bürokratikus, és nem eléggé költséghatékony rendszerét. Nyilvánvaló, hogy a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény indulása kapcsán szeretne látványos eredményeket elérni ezen a téren, de ez nem mehet mindennapi életünk részeként az épített környezet megsértésével. A településképi aggályokon túl komoly polgárjogi probléma lehet abból, ha a szomszéd akkor értesül az építkezésről, amikor már húzzák a falakat. Kellő részletességű tervek és dokumentáció nélkül a bankok sem állnak szóba a hitelért jelentkező ügyfelekkel, hogy csak néhányat említsek az aktuális aggályok közül.”

Rajz és utcakép

Az eredeti kormányzati elképzelések szerint az építkezés megkezdéséhez elegendő bejelenteni az önkormányzatnál a szándékot, ehhez a helyszínrajzot, az utcaképet, az utcai és szomszéd homlokzat látványképét, a helyiségek leírását és a tervezői nyilatkozatot kell csatolni. A szakmai felzúdulás hozta azt a köztes megoldást, hogy összevonják az engedélyes és a kiviteli tervet, ebből lesz az egyszerűsített kiviteli terv, ennek elkészítésére a megbízó szerződik majd az építésszel.

A felelősség

A kormány legújabb elképzelései szerint a tervek elkészítésére szerződő építésznek minden helyi és országos szabályt be kell tartania, ami garancia arra, hogy ne épüljenek olyan létesítmények, amelyek rontják a város-, illetve faluképet. A kabinet kész bevezetni a kötelező tervezői művezetést, amely azt jelenti, hogy az építkezés közben a tervezőnek hat alkalommal kell ellenőriznie az építkezést, ezért maximum 180 ezer forint díjat kérhet. Az építész és munkatársai a kivitelezés minőségéért, a tervek betartásáért felelősséggel tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!