Közélet

2016.02.16. 16:53

Orfűi vendéglátós viszontagságai a kenguruk földjén

Molnár István 47 évesen, feleségével, hároméves kislányukkal és nulla nyelvtudással vágott neki Ausztráliának. Három éve élnek kint, de csak azt sajnálja, hogy nem hamarabb indultak el.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Vendégháza működött Orfűn, Pajta néven. Mi vitte mégis Ausztráliába?

– Emellett Pécsett gazdasszonyokat oktattam, agrármérnöki diplomám van, és a megyei vidékfejlesztésben dolgoztam. 2010-ben azonban eljött életem legrosszabb éve. Orfűn a sajátom mellett kibéreltem még egy panziót, de rejtett csőtörés miatt év végére egymillió forintos vízszámlával lepett meg a szolgáltató, vagyis gyakorlatilag önerőből feltöltöttem vízzel a kistavat. Ugyanekkor meghalt az édesanyám, kirúgtak az állásomból, elpusztult a kutyám és volt egy jókora devizahitelem is. Csak az tartott talpon, hogy akkor lett hároméves a kislányom.

– Miért pont a legtávolabbi földrészt nézték ki?

– Mert ennek az identitását kereső multikulturális Európának nem jósoltam hosszú jövőt. Másrészt tiszta lappal indulhattam mindenhová, mert csupán „zöldségesnémetet és pincérolaszt” beszéltem. 

– Mivel fogadták?

– Az rögtön lejött, hogy nem értem repes a földrész. Egyetlen lehetőség kínálkozott, ha tanulni megyek ki. Végül a párom (Fehér Tímea) iratkozott be Sydneybe kétéves projektmenedzseri masterképzésre, ami közben szabad munkavállalást is biztosított.

– Mennyi pénzzel indultak útnak?

– Volt egy hárommilliós örökségem, ami elég volt a repülőjegyekre, a betegbiztosítására, az angol felkészítés tandíjára. Én közben kint a tápláléklánc legaljára kerültem, segédmunkás voltam parkettacsiszoló mellett, bútort szállítottam, magyar kőművesnek dolgoztam. De mindenütt bejelentve, mert ott hihetetlenül szigorúan veszik a fekete munkát, két nap alatt kitoloncolják, akit rajta kapnak.

– Három éve vannak kint, a felesége elvégezte az iskolát. Mi változott?

– A diplomával nem jár állás, de szabadabb a munkavállalás. Azóta séf lett egy görög étteremben, valamint idősek otthonában süteményfelelős. 

Hogy érzi magát kint?

– Tavaly ősszel ünnepeltem az 50. születésnapom, egy sidney-i kórházban, ahová egy házi baleset következtében gerinctöréssel vittek be. És a lebénulás határán az ápolónők tízen vásároltak nekem egy jégkrémtortát, majd az ágyamnál a Happy Birthdayt énekelték. Patakokban folytak a könnyeim, és átértékeltem az életem.

– Mi jött ki a számvetésből?

– Hogy most indítok egy új projektet, egy magyaros lángossütőt. Kint ugyanis egy magyar fesztiválon azt tapasztaltam, hogy a réteseinkre, süteményeinkre huszadakkora a kereslet, mint a mellettünk árusított lángosra. Egy átalakított lakókocsival járom majd a strandokat. 40 ezer dollár a beruházás, de munkaigazolással kint hitelt is kap az ember. Perth-ben már bejött ez egy magyarnak, és Sidneyben is van itt-ott lángos, de magyaros ízekkel ez lesz az első. Sajátos, ugyanakkor az ausztrálok gusztusa, ők ugyanis a banános, süvegcukros, lekváros lángosra vevők leginkább. Én azonban nem alkuszom, nálam lesz fokhagymás, kolbászos, sajtos, tejfölös is, a kocsit pedig „Fapumának” nevezem, az Üvegtigris film alapján. Emellett magyar pálinkákat is árusítok, mert kint van whisky és vodka dögivel, de pálinkának nyoma sincs.

Heti bérek és fizetési hierarchia

Ausztráliában heti munkaidő van, elképzelhetetlen a havi elszámolás. Segédmunkáért heti 800-1000 ausztrál dollár jár (séfként a feleség csaknem kétszer ennyit keres, míg munkanélküliként a szociális segély állampolgároknak heti 500 dollár). A családi szállása (3 szoba összkomfort) heti 500 dollár, további 200 dollár a rezsi, 100 dollár a közlekedés. A földrészen szinte mindenki külföldi, így nincs kiközösítés, de létezik az anyagi hierarchia: nem néznek le senkit, csak a pénze szerint ítélik meg. A jó munkáért viszont és pontosan tudják, hogy mindenféle munkásra szükség van. A magyarok összejárnak, bulizni, beszélgetni, s mindenféle hétszilvafás nemesi, vitézi köröket alakítanak, de nem segítik egymást. Az állampolgárság útja pedig göröngyös és hosszadalmas. A tanuló vízum (sok befizetett tandíjjal) után jön a munkás vízum (amikor az adófizetés brutális). Ha aztán valaki bebizonyítja, hogy a vállalkozása rentábilis, úgy esélyes tartózkodási engedélyre, s ezt követi 1-10 év alatt az állampolgárság.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik