Közélet

2016.03.30. 08:24

Iskolai összevonás Siklóson: a pénz mozgatja?

Összevonják ősztől az egyik siklósi általános iskolát és a gimnáziumot. A döntést a felelősök kényszerűnek, de ésszerűnek is nevezték, a szülők viszont félnek, hogy összeeresztik a kicsiket a nagyokkal.

Babos Attila (DN)

„Valóban meglesz az összevonás ősztől Siklóson, ami egyrészt kényszerű, ugyanakkor ésszerű döntés” – közölte megkeresésünkre Páva Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Pécsi Tankerületének igazgatója, akit arról kérdeztünk, hogy tényleg összevonják-e a Kanizsai Dorottya Általános és Zeneiskolát a Táncsics Mihály Gimnáziummal.

Korábban megírtuk: az összevonásról szóló döntést éppen aznap jelentette be a helyi Klik vezetése, amikor Rétvári Bence államtitkár Budapesten a Klik megszűnéséről nyilatkozott. Egyes szülők tiltakoznak a tervezett lépés ellen, illetve bíznak abban, hogy mégsem viszik majd keresztül a döntést, nem kényszerítik egy épületbe az általános iskolásokat és a gimnazistákat. A terv szerint szeptembertől az általános iskolások helyet cserélnek a gimnáziumi épületbe járó szakiskolásokkal. Ez a korosztálybeli különbségeken túl amiatt is foglalkoztatja a szülőket, mert szűknek tűnik számukra a nagyjából hetvenfős gimnáziumi ebédlő. Az épületbe a gimnazisták mellé a mintegy kétszázhúsz szakiskolás helyett mintegy háromszázötven általános iskolás menne.

Páva Péter azt mondta, a múlt nyár óta a szakképzési centrum üzemelteti a szakiskolát, míg a gimnáziumot és az általános iskolát a Klik, ezért is kell különválasztani a két intézményt.

A szülők aggodalmával kapcsolatban Páva Péter úgy nyilatkozott, másutt is működnek olyan intézmények, méghozzá problémamentesen, ahová járnak fiatalabb és idősebb diákok is.

Marenics János, Siklós polgármestere hangsúlyozta, nekik csak véleményezési joguk van, ami nem is ügydöntő. Hozzátette: a gimnáziumi gyereklétszám drasztikusan csökken, ráadásul „rendkívül alacsony tanulmányi eredménnyel is felvesznek oda bárkit azért, hogy mentsék az intézményt” az előbb említett tendencia miatt. Lassan nem versenyképes a gimnázium számos más, például pécsi gimnáziummal szemben, amelyekbe szívesebben íratják a siklósiak a gyerekeiket. Számára úgy tűnik, a gimnázium hosszú távú megmentése a cél az esetleges fúzióval. Emberileg és polgármesterként pedig az a határozott véleménye, hogy az ügy a helyi pedagógusok felelőssége, s elsősorban azoké a vezetőké, akik ezt kitalálták és elindították, nekik kell az aggódó szülők szemébe nézniük.

Nem csak a tanárok mellett tüntetnek

Az egyik szülő, Kelemen Rajmund szerint szerdán az összevonás miatt is tüntetni fognak a tanárok mellett, és aláírásokat is gyűjtenek az „izzadságszagú döntés” ellen. Aggályosnak látják, hogy nemcsak az általános iskola épületét, de a sportcsarnokot és a műfüves pályát is átadná használatra az önkormányzat, illetve hogy a zeneiskola az általánostól 30 méterre, a gimnáziumtól több mint fél kilométerre van. Minimum azt szeretnék, hogy várják meg, mi lesz a Klik megszűnése után, ki lesz az utódja, s velük egyeztessenek. Ha tényleg szükséges, legfeljebb egy évvel később kerüljön sor az összevonásra.

Nem kérnek a külsős gyerekekből?

A pletyka szerint Siklós vezetése amiatt örülne az összevonásnak, mert a kis falvak náluk sem fizetnek hozzájárulást (ez amúgy országos gond), s azt remélik, a váltás után a jövőben nem vagy a mainál jóval kevesebb bejáró vidéki diákot kellene fogadniuk. Takáts Gyula, Villány polgármestere Siklós belügyének nevezte a történteket, de azt mondta, ha tényleg kevesebb gyerek mehet Siklósra, ők fejlesztéseik révén a mostaninál tudnak több bejárót fogadni. Baksai Tamás, Harkány polgármestere úgy vélte, mindez nem lesz hatással a harkányi, Harkány környéki diákok iskolaválasztására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!