Közélet

2016.03.22. 14:57

Kétszáz órát dolgozik sok vagyonőr a minimálbérért

Egyre rosszabb körülmények közt dolgoznak a vagyonőrök. Sok a zavarosban halászó a piacon.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Most telt be a pohár! Mindenki panaszkodik, sztrájkolással fenyegetőzik, milyen kevés a fizetése. A biztonsági őrök mint szóljanak?! Törvényesen lopják meg őket! Nincs szabadság, táppénz. Soroljam még? Mindez 380-tól legfeljebb 520 forintért óránként. Hol vannak a hatóságok?” – ezt az elkeseredett üzenetet kaptuk nemrég egy vagyonőrtől. Azóta sok más érintettel és cégvezetőkkel is beszéltünk. Nemcsak megerősítették az elmondottakat, de ki is egészítették.

Többen is azt mondták, olyannyira és olyan régóta tele van a puttonyuk, hogy utcára kellene vonulniuk. Viszont annak ellenére, hogy rengetegen dolgoznak vagyonvédelemben, nem szervezettek. És sokan félnek is, mert nem egy esetben olyanoknak dolgoznak, akik nem mindig válogatnak a módszerekben. Mindemellett folyamatosan csökken a számuk, több okból. Az elvándorlás, a vasárnapi boltzár, a rossz fizetések, illetve a biztonságtechnika fejlődése miatt egyre kevesebben vannak, de egyre kevesebb a munka is. Ezért van az is, hogy sok esetben nincsenek elegen, akik tanúskodnának a munkaügyi ellenőrzéseken.

Még mindig sokan dolgoznak vállalkozóként, megbízási szerződéssel, folyamatos munkavégzés mellett, azaz színlelt szerződéssel, de az alkalmazottak sincsenek irigylésre méltó helyzetben. A többség 400 forint körül keres óránként, így 168 óra munkával nem érik el a minimálbért, habár inkább 200–240 órát, esetenként ennél is többet dolgoznak, miközben a kötelező pótlékról nem is álmodnak. S a fizetés legalább egy részét a többség rendszeresen zsebbe kapja.

„Az állam sem tartja be, amit előírt”

Néhány éve nagyjából négyezer fő dolgozott a vagyonvédelem területén Baranyában, ám mára jelentősen csökkent a számuk, közölte Elter Attila. A Vagyonvédelmi Szakmai Kamara baranyai elnökének nem voltak pontos adatai – mivel már nem kötelező a szakmai kamarai tagság –, ám tudomásuk szerint kétezer-kétezerötszázan lehetnek a megyében.

Elter Attila a felvetett problémákat annyiban kívánta kommentálni, hogy a vonatkozó jogszabály szerint mintegy 2000 forint plusz áfa lenne a minimális szakmai vállalási óradíj, de ezt a legtöbb esetben az állami és önkormányzati szereplők sem fizetik meg, ezek után igencsak álságos lenne szerinte azt remélni, hogy a piaci szereplők majd élen járnak a szabályok betartásában.

Szövetkezet lenne a menekülőút?

A vagyonvédelem területén tevékenykedő, és a szabálytalanságoktól sem visszariadó cégek és vállalkozók ügyei, módszerei jól ismertek már értesüléseink szerint a hatóságok előtt is. Lapunk arról is értesült azonban, hogy az egyik legújabb módszer, elképzelés a minél nagyobb profit, avagy – másik oldalról – a víz felszínén maradás érdekében, hogy úgynevezett szociális szövetkezetekké alakulnának a vagyonvédelemmel (is) foglalkozó cégek, esetenként akár több száz tagot számlálóan. Hogy miért találhatták ki ezt a furcsának tűnő váltást? A szociális szövetkezeteknek járó adókedvezmények érvényesítése érdekében.

Kérdéses persze, hogy ha ez valóban így lesz, és nagy számban, mit szólnak majd hozzá a hatóságok.

Büntetnek

Lapzártánkig nem kaptunk választ a munkaügyi felügyelőségtől arra, mennyi ellenőrzést folytatnak le vagyonőröket foglalkoztató cégekkel szemben, s milyenek a tapasztalataik, ám lapunk arról értesült, hogy kifejezett elvárása a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az ilyen cégek kiemelt ellenőrzése, nagyjából tízből egy cég dolgozik vagyonvédelmi területen az ellenőrzöttek közül.

Úgy tudjuk, a munkavédelmisek tapasztalatai megerősítik a lapunknak nyilatkozó vagyonőrök beszámolóját: rengeteg a szabálytalanság a túlórák fizetésével, a pihenőidő, szabadság kiadásával kapcsolatosan. Sok esetben a büntetés kirovása sem marad el, ám információink szerint ez sok esetben hasztalan, mert a bírság behajthatatlan. Sok megbüntetett céget inkább felszámolt a valódi tulajdonos, és más társasággal vitte tovább az üzletet, papíron gyakorta olyanok vezetésével, akiknek nincs veszítenivalójuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!