Közélet

2016.03.08. 07:40

Migráció: megnyílik a vasúti zár

Újra megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között, köztük a baranyait is – közölte Vlaho Orepic horvát és Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfőn, egy közös sajtótájékoztatón Budapesten.

K. E. I. (DN)

A megállapodás szerint a Magyarbóly–Beli Manastir (Pélmonostor), Murakeresztúr–Kotoriba (Kotor) és a Gyékényes–Koprivnica (Kapronca) vasúti átkelőt nyitják meg újra. Ezeket korábban a migránsválság nyomán zárták be. Mindkét belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a vasúti határátkelők újbóli megnyitása egyben a két ország közötti belügyi kapcsolatok javulását is jelenti. Ugyanakkor a horvát kormány arról is döntött, hogy a határokon mostantól a katonákat is bevethetik „kivételes és különleges helyzetekben”.

Bár a baranyai határszakaszon ősz óta nem lépett senki illegálisan az ország területére, a napokban megváltozott a helyzet: a Pecsiujsag.hu szerint két marokkói férfi jelent meg a Mohácsi-szigeten, akik önként jelentkeztek, és feladták magukat a mohácsi rendőrkapitányságon. Ezen a terület már korábban is fogtak el határsértőket, 2014-ben például két afgán és két szír állampolgárt.

Hétfőn közben Törökország részvételével megkezdődött az az uniós csúcs, amelyen a migráció a fő téma. Ankara többet akar a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért hárommilliárd eurónál.
– Az EU külső határait le kell zárni, szó sem lehet a migránsok semmifajta közvetlen áttelepítéséről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen. Nincs esély arra, hogy a magyar kormány bármilyen engedményt is tegyen – szögezte le Orbán Viktor kormányfő még a csúcs kezdete előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!