Közélet

2016.03.17. 09:53

Óvodákra kérnek pénzt

Óvodák, utak és a színház felújításáról is szavaztak a csütörtöki közgyűlési ülésen a pécsi képviselők. Tizennyolc uniós TOP-pályázat benyújtásáról is döntöttek.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Hét pécsi óvoda felújítását finanszírozhatja a pécsi önkormányzat európai uniós pályázati forrásból, ehhez fontos lépést tettek, a márciusi pécsi közgyűlési ülésen a képviselők: megszavazták a beadványok benyújtását.

Amint arról már, közgyűlési beharangozó írásunkban szóltunk, hogy az ellenzéki képviselőknek alapvető problémája volt, hogy szerintük kevés információt kaptak ezekről és a további tizenegy pályázatról. E gondolatmenet a tegnapi közgyűlési ülésen rendre visszaköszönt, a nyilvános ülésen tárgyalt negyvenkét pontból tizennyolc szólt a Területi Operatív Program, a TOP-kiírására benyújtandó pályázatokról. Azok egyébként összesen mintegy nyolcmilliárd forintos fejlesztési pénzt jelenthetnek Pécsnek.

Két napirendi pontot levetettek, nem szavaztak így a nemrég külön sajtótájékoztatón beharangozott pécsi városrendezési programhoz kapcsolódó Zsolnay Vilmos úti házak bontásáról, illetve a Zsolnay-negyed és Kertváros közti kerékpárút megépítését célzó pályázatról sem. Utóbbbiról Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) napközben sajtótájékoztatón, és az ülésen is azt mondta, örül a levételnek, az a tervezett fejlesztés ugyanis szerinte túlzó összegű, a maga 750 milliójával, a nyomvonal nem átgondolt, ráadásul szerinte nem a legfontosabb célt, az iskolába és munkába járást segíti.

Megszavazták ugyanakkor a Zsolnay-negyed és Meszes közti kerékpárút kialakítását célzó pályázat benyújtását. Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint gyorsan kell majd azon tekerni, nehogy ellopják az ember biciklijét, a szintén Pécs-Keleten élő Haász János (Fidesz) és Oszoli Dénes (KDNP) szerint azonban fontos fejlesztésről van szó.

Korábban írtuk: 16:12 - Beadják mind a hét óvoda-pályázatot

Már a közgyűlési tudósítás előtt írtunk arról, hogy ma hét pécsi óvoda felújítását célzó pályázat beadásáról is dönthetnek. Megtették, ezek után annnak kell drukkolni, hogy az összesen mintegy 1,2 milliárd forint fejlesztést jelentő hét pályázat mindegyikét befogadják, és támogassák, hiszen töb óvoda, illetve óvoda és bölcsőde is szonte teljesen megújulhatna. Van a kiválasztottak közt olyan is, amit nem az önkormányzat, hanem a Pécsi Egyházmegye működtet, de a polgármester ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az épület tulajdonosa továbbra is a pécsi önkormányzat.

A közgyűlés még nem ért véget, ugyanakkor a legfontosabb mai napirendi pontokat már megtárgyalták, ezért mára befejezzük online tudósításunkat. Köszönjük olvasóink egésznapos figyelmét!

15:40 - Félti Meszesen a bicikliseket a Jobbik

Hosszas vita alakult ki a Zsolnay-negyed és a Budai-vám, illetve Meszes közti kerékpárút kialakítását célzó pályázatról. Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint nagyon gyorsan kell majd ezen a kerékpárúton közlekedni, mert neki sajnos több ismerőse gyerekétől is ezen a környéken vették el biciklijét. Ettől fügetlenül azt mondta, keveseket lát a környéken biciklizni, ugyanakkor az orvosi kar környékén kellene egy kerékpárút, a Szigeti és a Hungárai úton, ahol veszélyes a közlekedés az itt tekerő egyetemistáknak.

Haász János (Fidesz) is a környéken lakik, és ő biztos abban, hogy a területen élők örülni fognak az új bicikliútnak, ezért támogatja az előterjesztést.

Bringával gyorsabban lehet menekülni

Kővári János (ÖPE) is dícsérte a bicikliutat, de kifejezetten örült annak, hogy a másik tervezett kerékpárút kialakítását célzó pályázatot reggel levették a napirendről (a Zsolnay-negyed és Kertváros köztit), mert az elképesztően drága lett volna, 750 millió, ráadásul a meszesi úttal ellentétben nem volt szerinte átgondolt a nyomvonala, elsődlegesen nem a munkába és iskolába járást szolgálná. Gyimesnek címezve szavait azzal viccelődött, hogy biciklivel még mindig jobban lehet menekülni, mint gyalog.

Oszoli Dénes (KDNP), a városfejlesztési bizottság elnöke is Pécs-Keleten él, ráadásul sokat közlekedik biciklivel, és amiatt szomorú volt, hogy egyes képviselők meggyőzésére még mindig érvelni kell egy kerékpárút kialakítása mellett.

Gulyás Emil (MSZP) sokallta az építés költségéhez képest a járulékos költségeket, mert az majdnem 25 százalékot tesz ki.

Keresztes szerint drága méterenként

Keresztes László Lóránt (LMP) annyit kérdezett az előterjesztő Girán János alpolgármestertől, hogy mennyibe kerül egy folyóméternyi kerékpárút, mire az alpolgármester úgy reagált, hogy fogalma sincs, nem ért hozzá, de megkérdezi a kollégáit, és válaszol. Páva Zsolt polgármester azonban kisegítette gyorsan, elmondva, hogy ilyet egy városban nem lehet elmondani, csak egy-egy szakasz költségét lehet tudni mindig biztosan, hiszen nem mindegy éppen mekkora az a szakasz, amelyet valóban építeni kell, és mekkora az, amelynél elég a kijelölés, Keresztes később tudósítónknak azt mondta, hogy a meszesi kerékpárút majdnem nyolcvanezer forint méterenként, miközben Debrecenben egy méterenként jócskán
50 ezer forint alatti út miatt országos balhé robbant ki, mondván, milyen drága is az.

Páva szerint szuper az egyetemi kerékpárút

A polgármester egyébként Gyimesit kissé megdorgálta, és durcásan a tényeket kérte számon tőle, emlékeztetve arra, hogy van a területen egy szerinte szuper kerékpárút, az egyetem és a belváros közt, azt kellene használni, ha az egyetemisták nem ezt teszik, és veszélybe sodorják emiatt magukat, arról a város nem tehet, Pécs megtette, amit lehetett. Megjegyezzük, több cikket írtunk arról, hogy pécsi és külföldi egyetemista biciklisek is sokat bírálták az Idfjúsági út és a belváros közt út nyomvonalát, egyebek mellett azt is, hogy auz orvosi karhoz nem ér el. Az előterjesztést végül megszavazták

E-közbringa rendszer is lehet

 Ahogyan megszavazták az E-közbringa rendszer kialakítását is. A tervek szerint azt folytatják még 2020-ig, összesen 150 millió forintot elköltve erre, most viszont, első körben hét állomást alakítanának ki az orvosi egyetemnál, belvárosban, Zsolnay-negyednál, és összesen hetven elektromos bringát lehetne kölcsönözni.

12:45 - Világlátott képviselőket kíván Páva

Értetlenkedésének adott hangot Páva Zsolt pécsi polgármester amiatt, hogy összellenzéki tűz zúdult a sorrendben első uniós (TOP-os) pályázat benyújtásáról szóló napirend miatt a városvezetésre. A tervezetten bruttó 145 millió forintból, információs ponttá alakítandó Széchenyi téri volt Alexandra-könyvesbolttal kapcsolatosan ugyanis többen is vitatták ennek a tervezett fejlesztésnek a fontosságát, jogosságát, tartalmát (például miért kell kávézót is nyitni olyan helyek mellett, amelyeket ilyesmi célra adott ki a város sok pénzért), illetve a ráfordítandó pénzt is sokallták. Páva Zsolt úgy fogalmazott, hogy azt gondolta, az ellenzéki képviselők világlátott emberek, akik tudják, hogy másutt is működnek hasonló, igényes turisztikai pontok, ahol az idegenforgalmat komolyan veszik.

11:16 - Az evangélikusoké az Enyezd óvoda

Az első komolyabb vita a lassan csordogáló csütörtöki pécsi közgyűlési ülésen a Kertvárosi óvodáról szólt. A kormánypárti politikusok kissé talán félre is értve azt, amit Gulyás Emil, az MSZP képviselője mondott, kikérték maguknak, hogy nemzetellenes döntést hoznak azzal, hogy átadják a Kertvárosban lévő, Enyezd utcai óvoda üzemeltetését az evangélikusok részére.

A megszavazott előterjesztés szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke nyilvánította ki azon szándékát, hogy az evangélikus egyház szívesen vállalna szerepet Pécs köznevelési feladatainak ellátásában a Kertvárosi óvoda gyülekezeti fenntartásba vételével. A Pécsi Evangélikus Egyházközség fenntartásában eddig Baranya megyében sem működött óvoda. Az Enyezd utcában 5 csoport működik, százhuszonört férőhellyel – jelenleg száztegy gyermeket nevelnek itt. A gyermekekkel tíz óvodapedagógus foglalkozik, nem pedagógus munkakörben nyolc álláshelyen kilenc főt foglalkoztatnak.

Az evangélikusok szeptembertől veszik át az óvodát. A váltást egyébként a szülők több mint fele (76 százaléka) támogatta.

Vita a városi szegénységgel kapcsolatos pályázat kapcsán

Nem kellett azonban sokat várni a következő vitára, pontosabban képviselői kiakadásra. Fogarasi Gábor ugyanis kikelt magából, amikor az „Urban Innovative Actions – Városi szegénység (különös tekintettel a hátrányos helyzetű városnegyedekre)”  című kiírásra történő pályázat benyújtásáról tárgyaltak.

Az általánosan a szegénység csökkentését célzó pályázatot Meszes leszakadását okozó problémák visszaszorítására, egy új helyi társadalom létrejöttének generálására adná be a városvezetés.

A pályázatnak köszönhetőe, ha nyertes lesz a beadvány, bruttó 472 millió forintos fejlesztlés valósulhat meg a Máltai szeretetszolgűlat vezetésével. A pécsi önkormányzat része ebből bruttó 141 millió forint, amely miatt a húsz százalékos önerő biztosítása érdekében el kell különíteni a pályázat megvalósítására bruttó 28 millió forintot.

Egyebek mellett öt, ma üres bérlakást újítanának fel, de a Corvin utcai  sportpályát is felújítanák,  ahogyan a Teleki Blanka, a Corvin utcai, a
Fekete Gyémánt és a Frankel Leó játszótereket is, sőt  egy kültéri fittness parkot is kialakítanának a Corvin sportpálya mellett, de ezeken túl tizennyolc térfigyelő kamerát is kihelyeznének.

Fogarasi Gábor sokallta a városi pénzt, amit a leszakadó és veszélyes környékre fordítanának, kikelt az ellen, hogy a keleti lenne a legbiztonságosabb városrész, és újra elmondta azt a pécsi jobbikos mantrát, miszerint a szociélis bérlakásokban sok bűnöző is lakik, illetve olyan ember, aki nem képes az együttélés alapvető szabályait betartani, ami különösen igaz szerinte a keleti városrészre. Szerinte először a szociális bérlakásokba való beköltözés feltételeit kellene megszigorítani, nem kültéri fitness parkokat építeni egy jelenleg ilyen veszélyes területre.

08:44 - A közgyűlés elé:

Az eredeti napirendi pontok szerint öt témát zárt ülésen, negyvennégyet nyilvánoson tárgyalnak meg a pécsi képviselők ma, csütörtökön, a soron következő renndes, márciusi közgyűlési ülésen. Két napirendi pontot azonban az ülés elején az előterjesztők levetettek a menüről, így nem döntenek most még az egyik tervezett pécsi kerékpárút, a Zsolnay-negyedtől a Tüskésréti tó érintésével a Kertvárosig vezető tervezett bringaút pályázatának beadásáról (előterjesztő Páva Zsolt pécsi polgármester), illetve Girán János alpolgármester levetette napirendről a nemrég külön sajtótájékoztatón beharangozott Schlauch-program, egy pécsi városrendezési programhoz kapcsolódó Zsolnay Vilmos úti házak bontásáról szóló előterjesztést.

Emellett azonban döntenek tizennyolc TOP-os pályázat bedásáról, a Pécsi Nemezeti Színház felújításáról, avagy éppen az ''56-os forradalomnak emléket állítani kívánó „büszkeségpont" létrehozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!