Közélet

2016.04.09. 16:32

A mentőorvos, akinek a tanítványai is igen sokat tudnak az életről

Dr. Sárdi Ferenc nemcsak a gyakorlatban, de elméletben is sokat tesz az életmentés tudnivalóinak terjesztéséért. A szakembert arról kérdeztük, milyen az emberek ilyen irányú felkészültsége, és merünk-e egyáltalán segíteni, ha baj van.

Mészáros B. Endre

Alig egy hónapja a Nagy Lajos Gimnázium egyik diákja, Pozonec Mária Dorotea újraélesztette és megmentette iskolatársát. S hogy mitől volt ilyen tettre kész a gyakorlatban? Nos, dr. Sárdi Ferenc mentőorvos szakkörén tanulta meg az elsősegélynyújtás legfontosabb teendőit.

Az ugye mindenkinek megvan, amikor a Vészhelyzetből nekiindulnak az orvosok mentőkkel az azonnali helyszíni beavatkozást kívánó esetekhez. Nos, ilyen oxiológus, vagyis sürgősségi esetekkel, életmentéssel foglalkozó orvos dr. Sárdi Ferenc, aki nem csak a gyakorlatban, de elméletben is sokat tesz az életmentés tudnivalóinak terjesztésében.

– Mióta tanítja az újraélesztést?
– A Nagy Lajos Gimnáziumban 2002-ben kezdtem, míg előtte mondhatni segédedzőként másik korábbi alma materemben, a Jurisics utcai általánosban segédkeztem egy szakkör vezetésében.

– Sok helyen sokféle elsősegélynyújtó tanfolyam zajlik. A valóságban azonban kevesen merik alkalmazni a tanultakat. Mivel éri el, hogy ilyen eredményesek a tanítványai?
– Talán csak olyan a csillagzatom, hogy figyelnek rám. Az pedig szerencsére csak ritkán fordul elő, hogy ilyen helyzetben valóban megmérettetik valaki. Én azért a felkészítés során kifejezetten az életveszélyes szituációk gyors felismerésére és ellátására összpontosítok. Hiszen pár perc alatt eldől minden, s ha az elmúlt, akkor már a legmodernebb technika is hiába érkezik.

– Miért lett mentőorvos?
– Már általános iskolásként indultam elsősegélynyújtó versenyeken, majd ez folytatódott a középiskolában is. Közben eljutottam mentőállomásokra, és megfogtak a különleges, hirtelen helyzetek. Így erre tettem fel az életemet.

– Mikor kellett először élesben segítenie?
– Amikor medikusként Komlón töltöttem egy évet a mentőszolgálatnál.

– Mi tartotta ezen a pályán?
– Azok az élmények, amikor sikerül valakit visszahozni. Tudni kell azt is, hogy a beavatkozásaink döntő többsége hivatásos mentőorvosként, profi felszerelésekkel is sikertelen vagy csak átmenetileg sikeres. De azért megtörténik, hogy minden maradandó károsodás nélkül tér vissza a halálból valaki, és a saját lábán megy haza. Az ilyen pillanatok hónapokon át segítenek átvészelni minden nehézséget, mert azért abból is akad itt bőven.

– Hol tart napjainkban az elsősegélynyújtás?
– Szerencsére ma már a jogosítványhoz is szigorú elsősegélyvizsgát kapcsolnak. Én úgy látom, hogy mind többen vállalják szükség esetén a beavatkozást. Másrészt egyre több helyen van gyorsan elérhető defibrillátor: sportpályákon, közterületeken, bevásárlóközpontokban és a tömegrendezvényeken is.

– Ha újrakezdhetné, ismét mentőorvos lenne?
– Pró és kontra mondhatnék érveket, de a válaszom mégis igen, mert egy sikeres ellátás bármikor átfordíthatja a mérleget pozitív irányba. Másrészt én mindig küldetésnek érzem, amit nap mint nap tennem kell.

Ősszurkoló

Dr. Sárdi Ferenc Pécsett született. A Jurisics utcai általánosba járt, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a PTE Általános Orvostudományi Karán diplomázott 1997-ben, majd mentőorvosi szakvizsgát tett, 1998 óta az Országos Mentőszolgálat Pécs 1. mentőállomásán dolgozik. A Pécsi Tudományegyetemen gyógyszerészhallgatóknak tanít elsősegélynyújtást, ötödéves medikusoknak helyszíni sürgősségi betegellátást. Nőtlen, hobbija a pécsi sport. A női kosárcsapatot első final fourjára is elkísérte Szicíliába, a PMFC-nek pedig ott szurkol a megyei osztályú meccsein is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!