Közélet

2016.04.22. 09:00

Éjszakába nyúlik a kis könyvesboltok ünnepe

A nagyokkal szemben az antikváriumok képviselik Pécsen a függetleneket, köztük nincs konkurenciaharc.

Nógrádi L. (DN)

Helyi könyvesbolt is csatlakozott a Kis Könyves Éj nevű országos kezdeményezéshez, amellyel több tucat helyszínen ünneplik a független üzleteket. A ma este zajló programsorozat már ötödik éve igyekszik minél többeket megismertetni a könyvesboltok egyedülálló hangulatával, kiegészítve különleges programokkal.

A megyében ritkaságnak számító kis üzletek (lásd keretes írásunkat) közt egyetlen helyszín, egy a pécsi Ferencesek utcájában működő antikvárium vesz részt a helyi értékekre fókuszáló események sorában. A szervezésükben különleges kedvezményes belépővel lesz látogatható 16 órakor a Zsolnay-mauzóleum, ahonnan a séta a Zsolnay-negyeden át a belvárosig vezet. Az üzletben pedig versdiszkóval is készülnek, költemények hangfelvételeihez kevernek ritmusalapot és más hangulatfestő zenei elemeket, a rendezvény egészen éjfélig várja a könyvbarátokat.

A Kis Könyves Éjben a kezdetektől részt vállaló üzlet vezetője, Nagy Levente szerint muszáj minden elképzelhető módon megszólítaniuk a közönséget, ha ki akarnak tartani a piacon. Arról azonban, hogy konkurenciaharc lenne a megmaradt kis üzletek között, szó sincs. Kölcsönösen tisztelik egymást – fogalmazott a könyvárus. Mindenki megtalálta a profilját, amiért éppen hozzájuk térhet be, aki könyvek után kutat, vagy éppen hanglemezt, régi képeslapot, esetleg műtárgyat keres. Akad olyan üzlet is, amely nemcsak régi példányokat árul, hanem újak beszerzését is vállalja megrendelésre. Egyébként a kicsiknek az új könyv készleten tartása egyszerűen nem éri meg, nem tudnak versenyezni a nagy hálózatok üzleteinek árpolitikájával, amibe az akár néhány hónapja megjelent újdonságok drasztikus leárazása is belefér.

Hálózatok és kisboltok

Baranyában is átrendeződött a piac, a kis boltok jellemzően bezártak, inkább az országos könyvesházak üzletei működnek. A kisebb városok közül Siklóson és Harkányban találtunk egyáltalán olyan – nem hálózatos – boltot, amelynek a könyv a főprofilja. Jellemzően a nagyáruházakban, plázákban működnek ilyen osztályok vagy külön könyvüzletek. Pécsett a nagyok mellett mindössze a három antikvárium (a Jókai téren, a Ferencesek utcájában és a Várady utcában) képviseli a függetleneket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!