Közélet

2016.04.05. 17:49

Hadigondozotti ellátás: sok a jogosult igénylő

Hadigondozotti ellátásra csaknem négyezren nyújtottak már be kérelmet a megyében, a döntő többség bizonyítani is tudta jogosultságát.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Mint ismeretes, havi meghatározott összegű támogatásban részesülhetnek mindazok, akiknek férje, édesapja 1938. november 2-a és 1945. május 9-e között a volt magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált, függetlenül állományviszonyától és rendfokozatától, és attól a ténytől, hogy az 1947. február 10-én aláírt Párizsi békeszerződés következtében mely ország állampolgárává vált – a tavaly július végén életbe lépett jogszabály szerint.

– Összesen 3637 kérelmet adtak be 2015 júliusa óta Baranyában, ebből 532 esetben hozott elutasító határozatot a hatóság, többnyire a bizonyítottság hiánya miatt – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal. A legjellemzőbb hiányosság, hogy a kérelmező nem tudja igazolni a volt hadigyámolti jogosultság előfeltételeként a jogszabályban megfogalmazott követelményeket, jelesül, hogy szülőjét hadirokkantként nyilvántartásba vették.

Az eljárás során a legnehezebb a hadi eredetű fogyatékosság bizonyítása, melyre vonatkozóan orvosi dokumentáció szükséges bizonyítékként. Ugyanakkor a háborút megjárt, onnan hazatérő személyek az esetek nagy részében már életüket vesztették, így az ő egészségkárosodásukat utólag orvosi dokumentációval bizonyítani nem lehet.

Fontos tudni, hogy a hadigondozotti ellátás iránti igényeket bármikor be lehet nyújtani, nincs jogvesztő határidő. Jogosultság esetén a kifizetés kezdete a kérelem benyújtását követő hónap első napja. A járadék havi összege vagyoni helyzettől függetlenül a mindenkori öregségi nyugdíjminimum harminc százaléka, 2015-ben 8550 forint. A pénzellátásban részesülő hadigondozottak közgyógyellátásra is jogosultak.

Volt hadiárvák is igényelhetik

A hadiözvegyi járadék összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 112,5 százaléka. (Az öregségi nyugdíj legkisebb összege 2015-ben havi 28 500 forint.) A hadigondozotti jogosultság azoknak a volt hadiárváknak, volt hadigondozott családtagnak és volt hadigyámoltnak is jár, akiket 1949. január 1-jét megelőzően nyilvántartásba vettek, de a pénzellátást nagykorúvá válása miatt, vagy politikai okból megszüntették, vagy szüneteltették, illetve ilyen ellátás iránti kérelmét politikai okból elutasították. A hadigondozotti ellátás iránti igény benyújtásával kapcsolatos eljárás során a kérelmezőnek ezeket is igazolnia kell, ahogy azt is, hogy az elhunyt szülő halála valóban a háborúhoz kapcsolódik.

Alanyi jogon jár a közgyógyellátás is

Miután a hadigondozotti ellátásban részesülőknek alanyi jogon jár a közgyógyellátás a vonatkozó jogszabály szerint, az igazolványt igénylők száma is érezhetően megnőtt a háziorvosok tapasztalatai szerint. A közgyógyellátási kérelmet a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani. Szükséges hozzá a hadigondozotti ellátásra való jogosultságot alátámasztó határozat, illetve egyéni gyógyszerkeret igénylése esetén a háziorvost is fel kell keresni, aki igazolja, milyen gyógyszereket szed tartósan és rendszeresen a beteg. Ezt a dokumentumot, mielőtt zárt borítékba kerül, a páciensnek is alá kell írnia, jelezve, hogy annak tartalmát ismeri.

Bizonyítani kell

A felmenő hadi eredetű egészségkárosodása vagy halála okán nyújtható be hadigondozotti ellátás iránt kérelem. Ha az igénylő csatolja a jogosultság bizonyítására szolgáló dokumentumokat, 8 napon belül döntés születik. Ha a hatóságnak kell beszereznie a szükséges iratokat, az eljárás akár két hónapig is elhúzódhat. A kérelmeket az ügyfélszolgálatokon elérhető űrlap kitöltésével kell benyújtani a kérelmező lakóhelye szerint illetékes járási hivatalokhoz. A halál hadi eredetét hivatalos hatósági értesítéssel, hatósági bizonyítvánnyal vagy holttá nyilvánító bírósági végzéssel kell igazolni. Az iratok felkutatása annál a polgármesteri hivatalnál kezdeményezhető, ahol az elhunyt utolsó lakóhelye volt, de az iratok a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Irattárából is beszerezhetők. A jogosultságot szolgálati, katonai, kórházi, hatósági iratokkal kell igazolni. A hadi eredetű egészségkárosodás bizonyítására szakértői vélemény szükséges. Igazolni kell továbbá a hadirokkanthoz vagy az elhunythoz fűződő rokoni kapcsolatot is.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!