Közélet

2016.04.21. 16:03

Ki mit csinál a Parlamentben?

Egy új honlap segítségével bármikor ellenőrizhetjük, mit alkotnak az országgyűlési képviselők. A kormánypárti képviselők sokat vannak jelen és fegyelmezetten szavaznak, míg az ellenzékiek szeretnek beszélni is.

K.E.I.

Van, aki még a nevét sem tudja annak az országgyűlési képviselőnek, akit az ő választókörzetében megszavaztak, nem ám azt, hogy jól végzi-e a munkáját. Most ez megváltozhat, hiszen kedden elindult a kepviselofigyelo.hu portál a Policy Solutions politikai elemző intézet jóvoltából. A honlapon bárki megtekintheti, hogy az adott honatya miként szavazott az egyes törvényekre – vagy egyáltalán részt vett-e a fontos szavazásokon. Követhető és visszakereshető az is, hogy a képviselők milyen aktívan élnek a felszólalás, a törvénymódosítási javaslat, az interpelláció vagy más parlamenti műfajok kínálta lehetőségekkel. Így egy rangsor is kialakul, és láthatóvá válik, hogy ki az, aki valóban dolgozni jár a Parlamentbe.

Az intézet elöljáróban rámutatott: a kormánypárti képviselők a legfegyelmezettebbek a parlamenti szavazásokon való részvétel tekintetében, viszont a legismertebb politikusok általában többször maradnak távol a szavazásoktól.

A Parlamentben kétségkívül az ellenzéki képviselők beszélnek a legtöbbet, ezen belül is az LMP a legaktívabb frakció: mind az öt tag a 10 legtöbbet felszólaló képviselő közé tartozik.Az MSZP-s Szakács László például már 134 alkalommal szólalt fel, míg a fideszes Tiffán Zsolt csak egyszer. A KDNP-s Hargitai János szinte minden szavazáson ott volt, az MSZP-s Tóth Bertalan viszont 436 önálló indítványt adott be.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!