Közélet

2016.04.18. 10:30

Le akarják bontani az „elefántcsonttornyot”

Felvettek embereket, majd elküldtek másokat a Zsolnay Örökségkezelőnél. Móczár Gábor, a ZSÖK marketingigazgatója tagadta, hogy további elbocsátásokra készülnének előre megírt listák alapján. Elismerte ugyanakkor, hogy bár jelentősen nő ez évtől az állami támogatásuk, a pluszfeladatok és új költségek miatt azon dolgoznak, hogy ne forduljon negatívba a mérlegük. Ezért is van náluk átszervezés és működési „racionalizálás”. Programra viszont több jut idén, és a közönség elvárásainak is szeretnének jobban megfelelni, ezért le akarják bontani az „elefántcsonttornyot”.

Babos Attila

– Van három lista, egy tízes, egy tizenötös és egy harmincas információink szerint a ZSÖK-nél. A számok azt mutatják, hány embert, s név szerint kiket kell elküldeniük. A napokban három embertől megváltak. Hányan követik őket?
– Én nem tudok semmilyen listáról. Egy hosszú, alapos elemzés végeredménye volt – feladatátszervezésekkel és belső átstrukturálással –, hogy a napokban három kollégánktól meg kellett válnunk. Ez az év egyébként erről szól, hogy még hatékonyabbá tegyük a ZSÖK működését.

– Részben gazdasági okokkal magyarázták az elbocsátásokat. Januári hír, hogy a ZSÖK több pénzzel gazdálkodhat. Ugyanakkor hitelt vettek fel a bérek kifizetésére. Jól állnak, vagy vannak nehézségeik?
– Idéntől a ZSÖK-nek jelentősen bővültek a feladatai a korábbiakhoz képest, immár a város turisztikai marketingjének döntő többségét és a városi fesztiválokat, rendezvényeket, programokat is innen kell megszerveznünk. Szigorú gazdálkodást kell folytatnunk, hogy mindezeknek meg tudjunk felelni. Az állami támogatás mértéke valóban nőtt, de egyelőre még nem folyósították ezt az összeget, viszont jelentősen csökkent az önkormányzat hozzájárulása. A kormány a korábbi támogatásán felül 1,17 milliárd forinttal nyújt majd többet a ZSÖK-nek és a Pannon Filharmonikusoknak.

– Amiből a PFZ állítólag 350 milliót kap, vagyis a ZSÖK 820 millióval kap többet a kormánytól az eddigi 500 millión túl. A városi támogatás a korábbi 600 helyett 100 millióra apad. Ráadásul új feladatokat kaptak, s egyre kevesebb javítást tudnak garanciában végeztetni. Utóbbiak miatt mennyivel több pénzre lesz szükségük?
– Jelenleg úgy számolunk, legalább 200 millió forint szükségeltetik a jelentősen kibővített feladatok miatt.

– Vagyis a 820 milliós pluszból azonnal „elmegy” 700 millió, s állítólag még nem dőlt el, hogy az őrzés-védelem évi 300 milliós számláját ez évtől önök fizetik-e. Mégis negatívba fordul a mérlegük?
– Épp azon dolgozunk, hogy ne forduljon negatívba. Ezért vannak a belső átszervezések, bérstruktúra-változások, a működési „racionalizálás” stb. A célunk, hogy a közönség elvárásainak és igényeinek mindig megfelelni tudó, rugalmas és szórakoztató kulturális negyed szolgálja ki a pécsieket és a Pécsre látogatókat.

– Miért szűkítik a programkínálatot?
– Nem szűkítjük, hanem átalakítjuk, mert úgy látjuk, a korábbi modell már nem fog működni. A kulturális kereslet és igény ugyanis folyamatosan változik, nekünk pedig igazodnunk kell a közönség elvárásaihoz. Le kell bontanunk az elefántcsonttornyot. Több új és szórakoztatóbb nagy rendezvény lesz – például a Zsolnay Fényfesztivál –, de a teljes programpalettánkat is igyekszünk jobban pozicionálni, több reklámmal. Összességében több pénz jut programokra, mint eddig.

Meg kell dolgozni a jó fizetésért

A mostani elbocsátások előtti hét hónap során a ZSÖK új embereket vett fel. Lapunk legalább tizenötről tud, s arról, hogy néhányan kiemelt fizetést kapnak. Móczár Gábor azt mondta, körülbelül tíz új kolléga érkezett hozzájuk, részben a városi átszervezések és a kapott pluszfeladatok miatt, többek között a kommunikációs központtól. Alapvetően tehát új, illetve megváltozott funkciókra vettek fel kollégákat. Egy éve 127 munkavállalója volt a ZSÖK-nek, ma 129 fő, és a teljes bértömeget tekintve sincs lényegi elmozdulás.

Néhány kolléga valóban magasabb fizetést kap, de tőlük mind felelősségi körüket, mind feladataikat, azok mennyiségét tekintve többet várnak, s a szükséges szakmai hozzáértést illetően is magasabbak voltak velük szemben az elvárások. Jó tudni szerinte azt is, hogy a vezetői béreket csökkentette az új ügyvezető, és senki nem kap vezetői bért, aki nem vezetői pozícióban dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!